OROSZVILAG.HU


Putyin ajánlata: liberális szabályok és Kudrin

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-10-08 01:05:40  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin ajánlata: liberális szabályok és Kudrin

Az elnökjelölt befektetőkkel találkozott Moszkvában

Putyin ajánlata: liberális szabályok és KudrinPutyin ajánlata: liberális szabályok és Kudrin

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök csütörtökön egy befektetési konferencián igyekezett megnyugtatni a külföldi befektetőket a felduzzadt katonai és szociális kiadások miatt, s ígéretet tett arra, hogy csúcstechnológiás beruházásokat hoznak tető alá, továbbá liberálisabb szabályokat fognak alkalmazni a stratégiai orosz vállalatok egyes részeinek privatizálása esetén.

Beszélt azokról a félelmekről is, melyek szerint politikai stagnálás következhet be, ha visszatér a Kreml falai közé. Putyin ezzel kapcsolatban azonban fokozatos változásokról beszélt. A fiskális szigorúság azonban továbbra is az orosz kormány politikájának pillére fog maradni.

Alekszej Kudrin nemrég leváltott orosz pénzügyminiszterre is kitért, akit „személyes jóbarát”-jának, s a „világ egyik legjobb pénzügyi szakemberé”-nek tart, s aki a döntéshozatalban továbbra is részt fog venni. Elismerte ugyanakkor, hogy a jelenlegi orosz költségvetés minden eddiginél jobban függ a hullámzó kőolajártól.

Az orosz gazdaságpolitikában is változást ígért. Az eddigi „monokultúra” (azaz nyersanyag-export) helyett hangsúlyt kívánnak fektetni a jövőben a bio- és nanotechnológiára, a telekommunikációra, az energiahatékonyságra és a világűrkutatásra, hogy csúcstechnológiás orosz vállalatok erős hálózatát hozzák létre Oroszországban. A befektetési kedv növelése érdekében bejelentette: a kormány szerdán benyújtott egy alkotmánymódosítást az Állami Dumának, mely alapján külföldi vállalatok 25 százalék tulajdonrészt szerezhetnének orosz stratégiai vállalatokban, egy speciális kormányzati bizottság jóváhagyása nélkül is. (Ez a mai jogszabályok szerint csupán 10 százalék lehet.)

Oroszország WTO-tagságát illetően Putyin szkeptikus volt, véleménye szerint Grúzia meg fogja vétózni Oroszország felvételét a Világkereskedelmi Szervezetbe, ha csak az Egyesült Államok és az EU le nem beszéli erről a kaukázusi országot.

Egyes elemzők szerint Putyin semmi újdonságot nem mondott, s általánosságokat fogalmazott meg.  Ezért nem is várható, hogy elnöksége során forradalmi változások zajlanak majd le Oroszország gazdaságpolitikájában, mivel csak konszenzuson alapuló döntéseket hajlandó meghozni.

(The Moscow Times)

Cimkék: gazdaságpolitika, privatizáció, putyin, befektetés, költségvetés, wto,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat