OROSZVILAG.HU


Sztálin unokája pert indít

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-10-29 16:53:05  |  
Kecskeméti Gábor

Sztálin unokája pert indít

Becsületsértéssel vádol egy orosz műsorvezetőt

Sztálin unokája pert indítSztálin unokája pert indít

Joszif  Sztálin unokája, Jevgenyij Dzsugasvili becsületsértés miatt pert indított az orosz bíróságon Vlagyimir Pozner, a Pervij Kanal (Első Csatorna) orosz tévétársaság műsorvezetője ellen, jelentette be Dzsugasvili ügyvédje. Pozner egy tévéműsorban azt mondta, hogy „több ezer ártatlan lengyel tisztet lőttek agyon (Katynban)”.

A valóságban több, mint 20.000 lengyel tiszt, rendőr és civil esett fogságba azután, hogy a Szovjetunió és a Harmadik Birodalom felosztották Lengyelországot. A foglyok egy részét a szovjet titkosrendőrség, az NKVD Szmolenszk közelében, Katynnál kivégezte.

Pozner a műsor során a tisztek kivégzését „szörnyű bűncselekmény”-ként aposztrofálta, mely „Lavrentyij Berija javaslatára” (az NKVD akkori főnöke) és „természetesen Sztálin beleegyezésével” zajlott le.

„Ügyfelem úgy gondolja, hogy az a kijelentés, mely szerint Sztálin jóváhagyta több ezer ártatlan lengyel tiszt kivégzését Katynban, hamis, és ez sérti nagyapja becsületét és méltóságát”. – jelentette ki Dzsugasvili ügyvédje. Dzsugasvili továbbá visszautasítja azokat a megjegyzéseket is, hogy „a szovjet hatóságok tevékenyen részt vettek ezekben a szörnyű bűncselekményekben, s hogy minden egyes lengyel tisztet kivégeztek, akit 1939. szeptember 17. után a Vörös Hadsereg elfogott.”

A második világháború után a Szovjetunió a gyilkosságokat megpróbálta a nácik tettének beállítani, de 1990-ben Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár elismerte, hogy 1940-ben az NKVD követte el a kivégzéseket. Azóta Oroszország átadta Lengyelországnak a Katynról szóló titkos dokumentumokat, s tavaly az orosz parlament alsóháza elfogadott egy nyilatkozatot, mely a sztálini-rezsim által elkövetett bűncselekménynek ismeri el a tömeggyilkosságot.

Pozner ezeket az állításokat hétfői showműsorában mondta, amikor vita alakult ki közte, és vendége, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között. Múlt héten Lavrov egy interjúban azt nyilatkozta, hogy Oroszország kész megfontolni  a kivégzett lengyel tisztek rokonainak kérését, ami alapján mentesítenék ezeket az embereket. Lavrov ugyanakkor rámutatott: a kérdést úgy kell megoldani, hogy kielégítse a lengyel családokat, de megfeleljen a hatályos orosz törvényeknek.

Az egykori kivégzett lengyel hadifoglyok rokonai folyamatos perben állnak Oroszországgal a katyni ügyben, melyet Oroszország 2004-ben egyoldalúan lezárt, az áldozatok családjainak jóvátétele nélkül.

Pozner kritizálta a késést a lengyelek kártalanításának ügyében, s hozzátette, hogy az orosz hatóságok nyilatkozatai (mely szerint „készek megfontolni a kérdést”), „nagyon különösek”.

Lavrov vitatta ezt, s azt mondta, hogy nem helyes kontextusban idézték őt.

(RIA Novosztyi)

 

Cimkék: katyn, sztálin, lavrov, dzsugasvili, berija, nkvd, pozner,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat