OROSZVILAG.HU


Putyin: Stabilitást hoz a JeR többsége

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-11-27 10:49:17  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin: Stabilitást hoz a JeR többsége

Oroszország valóban elkerülheti az USA és az EU sorsát?

Putyin: Stabilitást hoz a JeR többsége

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szinte biztosnak tartja pártja, az Egységes Oroszország (JeR) többségi győzelmét a jövő hét végén esedékes Duma-választásokon. Ha a Dumában a párt nem szerez abszolút többséget, Oroszország nem kerülheti el az Egyesült Államok és az Európai Unió sorsát – legalábbis a miniszterelnök szerint.

Oroszország a „stabilitás szigete a pénzügyi viharok tengerben” – jelentette ki újfent Putyin. Ezzel a szófordulattal az orosz vezetés már nem első alkalommal élt a 2008-as globális gazdasági és pénzügyi válság kirobbanása óta. A kormányzó párt ezzel is csupán a választók „szemét szeretné felnyitni”, hogy a stabil többség feltétlenül szükséges.

„Az, ami európai barátainknál és amerikai partnereinknél az USA-ban történik, többek között annak az eredménye, hogy hiányzik a társadalom konszolidációja, ha a vezető politikai erők nem tudnak megegyezni.” – hangoztatta pártjának vezetői előtt a jövendőbeli orosz elnök.

Majd hozzátette: sok EU államban adósságokat halmoztak fel, mert ott – ellentétben Oroszországgal – nem voltak döntésképesek. A szociális kiadások ráadásul eltúlzottak voltak, s ezekből vissza kellett venni. Az eredmény: „Vég nélküli szociális tömegtüntetések Portugáliában és Görögországban, Olaszország is süllyed és már Franciaországgal kapcsolatban is problémákat emlegetnek.” Oroszországban azonban, ellentétben a nyugati világ beteg hatalmaival, hasonló „szerencsétlen problémák” nincsenek – konstatálta Putyin.

Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, az Egységes Oroszország pártnak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy a következő Duma „ne híguljon fel”. Putyin szerint a párt kötelessége, hogy jövő vasárnap ismét biztos többséghez jusson. S intő jelként arra, hogy a helyzet fenyegető, a Moszkva mellett található putyini rezidencián az esti megbeszélés alatt elment az áram…

Gazdasági elemzők szerint azonban Oroszország jövőre hasonló problémákkal lesz kénytelen szembesülni: az újfent dühöngő válság és az óriásira növelt katonai kiadások miatt hasonló helyzetbe kerülhet, mint Európa: az államnak szigorú takarékossági intézkedéseket kell majd bevezetnie, ami komoly áldozatot fog követelni az oroszországi polgároktól.

Közben az Egységes Oroszország mai moszkvai kongresszusán hivatalosan is Vlagyimir Putyint jelölték a párt elnökjelöltjének. Ezt a javaslatot az ismert filmrendező, Sztanyiszlav Govoruhin terjesztette elő a Luzsnyiki stadionban tartott kongresszuson. 

(Russland News)

Cimkék: választás, duma, válság, putyin, egységes oroszország, többség, közvélemény, kiadások, állam,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat