OROSZVILAG.HU


JeR: kudarccal felérő győzelem 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-04 17:16:57  |  
Oroszvilag.hu

JeR: kudarccal felérő győzelem 

JeR: 49,34 %, KPRF: 19,19 %, SR: 13,24 %, LDPR: 11,67 %

 JeR: kudarccal felérő győzelem 

 

2011. december 4-én került sor az Oroszországi Föderáció VI. Dumájának, valamint a regionális törvényhozások összetételének megválasztására.

A szavazatok teljes feldolgozása után az Egységes Oroszország a voksok 49,34 %-át, a kommunisták 19,19 %-át, a Liberális-Demokrata Párt 11,67 %-át, az Igazságos Oroszország 13,24 %-át kapja. A többi párt nem éri el a 7 %-os küszöböt (a Jabloko 3,25 %-on áll).

Országosan a szavazásra jogosultak 60,2 %-a adta le a voksát. 2007-ben a részvételi arány 63,78 % volt.

A legnagyobb részvételi aránnyal – immáron hagyományosan - az észak-kaukázusi köztársaságok dicsekedhetnek, Csecsenföldön és a Kabard-Balkár Köztársaságban a választásra jogosultak 90 %-a adta le voksát. 70 % fölötti arányban szavaztak Ingusétia, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaság, a távol-keleti Csukotka és a szibériai Tuva lakói.

Legkevesebben a déli Sztavropoli területen mentek el szavazni, a választásra jogosultak alig több mint 40 %-a.

Moszkvában 61,4 %-os volt a részvétel.

Az EBESZ megfigyelői szerint a választások, a hibák ellenére is, összességében megfeleltek az orosz és európai jogi normáknak. Bár az állam és az Egységes Oroszország bizonyos beavatkozása érezhető volt, a választópolgároknak mégis lehetőségük adódott véleményük szabad kifejezésére. A választások a törvényesség keretein belül zajlottak az EBESZ szerint - idézi a szervezetet a RIA Novosztyi. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ugyanakkor "komoly aggodalmát" fejezte ki a választási visszaélések miatt.

A VCIOM által készített exit poll eredmények alapján a hatalmi párt Egységes Oroszország az előrejelzéseknél rosszabb eredményre számíthatott, mindössze a szavazatok 48,5 %-ra (2007-ben 64,3 %-al aratott győzelmet). A kommunisták 19,8 %-ot, a Liberális-Demokrata Párt 11,42 %-ot, az Igazságos Oroszország 12,8 %-ot szereznek az előrejelzés szerint. A többi párt eredménye nem éri el a 7 %-os parlamenti küszöböt.

Az Egységes Oroszország deklarált célja az volt, hogy megőrizze az alkotmányos többséget a Dumában azaz legalább 300 mandátumot. A jelenlegi eredmények alapján viszont csak 238 helyet kaphat a törvényhozásban, a kommunisták 92, az "eszerek" 62, Zsirinovszkijék 56 képviselőt küldhetnek a Dumába. 

Borisz Grizlov, a Duma elnöke, a párt egyik vezetője az urnazárás után nem sokkal, az exit poll eredményekre hivatkozva bejelentette, hogy az Egységes Oroszország megnyerte a választásokat. Később, amikor világossá vált, hogy a párt nem éri el a kitűzött célt, Dmitrij Medvegyev orosz elnök, az Egységes Oroszország listavezetője azt mondta, a párt a választások eredményeképpen elveszti alkotmányos többségét, ezért koalícióra kényszerül majd más pártokkal. Vlagyimir Putyin, az Egységes Oroszország elnöke szerint a választási eredmények megfelelnek a realitásnak. 

Az eddigi eredmények alapján az látszik, az Egységes Oroszország a nagyvárosokban szerepelt nagyon rosszul. Vlagyivosztokban, Novoszibirszkben, Irkutszkban, Omszkban és Togliattiban a komunisták megverték a hatalmi pártot, amely azonban az összes régióban győzelemre áll. 

 JeR: kudarccal felérő győzelem 

Az észak-kaukázusi köztársaságokban “szokás szerint” kiütéses győzelmet aratott a hatalom pártja. A legjobb eredmény a Csecsen Köztársaságban született az Egységes Oroszország szempontjából, ahol a szavazatok 99,47 %-át szerezte meg. De 90 % fölött szavaztak Putyin és Medvegyev pártjára Ingusétiában, Dagesztánban, valamint Mordóviában is. 

Moszkvában, és különösen Szentpéterváron leszerepelt az Egységes Oroszország (a két orosz nagyvárosban a Jabloko is elérte a 7 %-os küszöböt).

A távol-keleti Csukotkán fölényes győzelmet aratott az Egységes Oroszország (70,3 %), itt csak Zsirinovszkij nacionalistái tudták átlépni a 7 %-os küszöböt (11,24 %), a KPRF 6,7 %-ot, az Igazságos Oroszország 5,4 %-ot kapott. 

Amur megyében a hatalmi párt 43,5 %-ot kapott, az LDPR 21 %-ot, a kommunisták 19 %-ot, az Igazságos Oroszország 10,28 %-ot, a Jabloko 1,88 %-ot, Oroszország Patriótái 1,73 %-ot.  

 

 

(Echo Moszkvi, RIAN)

 

 

 

Cimkék: Oroszország, Duma, választás, 2011
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat