OROSZVILAG.HU


Erősödő orosz ellenzék

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-05 01:12:51  |  
Kecskeméti Gábor

Erősödő orosz ellenzék

Végleges eredmények ma reggelre várhatóak

Erősödő orosz ellenzékErősödő orosz ellenzék

Oroszországban nagyban folyik a szavazatok összeszámlálása, s Vlagyimir Putyin már értékelte is az eddigieket. Kérdés, hogy milyen értelemben „optimálisak” számára a választások, hiszen pártja, az Egységes Oroszország kétségtelenül többséghez jut a Dumában, de ez már korántsem lesz olyan fölényes győzelem (a részvételi arányt és a százalékokat tekintve), mint az előző választásokon.

Dmitrij Medvegyev ráadásul még azt sem zárta ki, hogy a Duma alsóházában az Egysége
s Oroszország párt koalícióra lépjen más pártokkal. Szerinte azonban az 50 százalékos eredmény „valós demokráciát tükröz”. Kora hajnali adatok szerint – 75 százalékos feldolgozottság mellett – az Egységes Oroszország párt átlépte az 50 százalékot, a kommunisták 19 százalék felett járnak, a nacionalisták és az „Igazságos Oroszország” párt is 10 százalék felett jár. A szavazáson az orosz választópolgárok valamivel több, mint 60 százaléka vett részt.

A kormány és a független megfigyelők szerint sajnos több ezer jogsértés történt, az Orosz Belügyminisztérium eddig körülbelül 1000 szabálytalanság és visszaélés vizsgálatát rendelte el. Hivatalos eredményeket moszkvai idő szerint reggel 10 órakor (közép-európai idő szerint reggel 7-kor) fognak közölni, mivel addigra az adatok feldolgozottsága várhatóan eléri a 99 százalékot.

Az már mindenesetre látszik: az Egységes Oroszország pártnak sok kérdésben ezentúl keresnie kell a többi párttal való megegyezést, s jóllehet rajtuk kívül csak három párt jutott be a Dumába, de szinte mindegyik jócskán növelte képviselői számát.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: választások, duma, putyin, medvegyev, párt, ellenzék,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat