OROSZVILAG.HU


Ellenzéki tüntetés Moszkvában

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-10 00:26:52  |  
Kecskeméti Gábor

Ellenzéki tüntetés Moszkvában

Eredeti időpontban, de új helyszínen

Ellenzéki tüntetés MoszkvábanEllenzéki tüntetés Moszkvában

A Jelcin utáni, Vlagyimir Putyin nevével fémjelzett korszak legnagyobb orosz ellenzéki tüntetése várható szombat koradélután Moszkvában. A 300 főre bejelentett tüntetésen eddig 30-40.000 ember jelezte részvételét, igaz ezek nem hivatalos adatok. Így a moszkvai városvezetés és a biztonsági erők kihívást látnak a demonstrációban, mivel a tüntetést csak új helyszínen, a Kremlhez közel fekvő Bolotnaja téren engedélyezték. A tér a Moszkva-folyó egyik szigetén található. (A szervezők gyorsan meg is változtatták az esemény elnevezését: „Суббота на Болотной площади”.)

Nyilvánvaló, hogy a néhány háztömbből álló keskeny szigeten a rendőrség és az OMON egységei egyszerűbben kontrollálhatják az eseményeket, azonban a városvezetés szerint azért jelöltek ki új helyszínt, mert a résztvevők várhatóan nagy száma miatt nincs elég hely a Forradalom terén. Az orosz fővároson kívül nagyobb ellenzéki megmozdulások várhatóak Szentpéterváron, Ufában, Cseljabinszkben és Novoszibirszkben. Az sem kizárt, hogy külföldön élő oroszok is tüntetni fognak a választási eredmények ellen.

Eközben olyan súlyos hackertámadás érte a kormányzó párt frakciójának honlapját, hogy az elérhetetlenné vált. Egyes feltételezések szerint ez válasz lehet arra, hogy december 4-én, illetve az azt megelőző napokban támadás ért több ellenzéki honlapot Oroszországban.

A szombati demonstrációkkal kapcsolatban a „közismert” orosz tisztifőorvos, Gyennagyij Onyiscsenko is véleményének adott hangot (az ő neve a tadzsik vendégmunkások
kiutasítása kapcsán már felmerült): szerinte ebben a „hideg időjárásban” már nem tanácsos „tömeggyűlésekre járni”, mert az veszélyes lehet a „krónikus betegségekben szenvedők számára”, ráadásul egy ilyen tömegben kitörhet egy náthajárvány, ami komoly következményekkel jár. Onyiscsenko szerint ez nem politikai kérdés, ő csupán az orosz nép egészségéért aggódik.

(aktuell.ru, rusolidarnost.ru)

Cimkék: putyin, jelcin, tüntetés, medvegyev, választás, kreml, ellenzék, onyiscsenko, főváros,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat