OROSZVILAG.HU


Új választást követelnek az orosz ellenzékiek

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-10 16:16:52  |  
Oroszvilag.hu

Új választást követelnek az orosz ellenzékiek

Akár 80 ezren is részt vehettek a moszkvai demonstráción 

 Új választást követelnek az orosz ellenzékiek

 

Moszkvában a Bolotnaja téren több tízezer (eltérő becslések szerint 25 – 80 ezer) tüntető részvételével békésen lezajlott az az ellenzéki demonstráció, amely az oroszországi választási csalások ellen tiltakozott.

Ez volt az utóbbi évek legnagyobb ellenzéki tömegmegmozdulása az orosz fővárosban. Az ellenzéki és civil szervezetek zászlóival érkező tüntetők a szavazatok újraszámlálását, illetve új választások kiírását követelték, valamint a hétfőn őrizetbe vett ellenzéki, Alekszej Navalnij szabadon engedését. A tüntetők végül a következő, öt pontos követelést fogalmazták meg:

1) a politikai foglyok szabadon bocsátása

2) a meghamisított választási eredmények megsemmisítése

3) az Orosz Választási Bizottság fejének lemondása, a hamisítások kivizsgálása

4) ellenzéki pártok regisztrálása, demokratikus választójogi törvény

5) új, nyitott és demokratikus választások lebonyolítása

Az NTV orosz televízió „grandiózusnak” nevezte a mostani moszkvai megmozdulást. A csatorna egyik sztárriportere, Alekszej Pivovarov egyébként ultimátumot adott az NTV vezetőségének, miszerint nem hajlandó vezetni az esti híradót abban az esetben, ha abban nem lesz objektív beszámoló a moszkvai tüntetésről.

Oroszország más városaiban is tiltakozásokat tartottak: Vlagyivosztokban, Irkutszkban, Ulan-Udéban, Krasznojarszkban, Novoszibirszkben, Jekatyerinburgban néhány ezer ember tüntetett. Szentpéterváron mintegy 10 ezer ember ment ki az utcára.

Külföldön, Németországban és Londonban is demonstrációk várhatók.

Közben Eduard Limonov, szélsőséges nacionál-bolsevik politikus a tüntetés eredeti színhelyére, a Forradalom térre szólította híveit.

 

 

(Echo Moszkvi) 

 

Cimkék: Moszkva, Oroszország, tüntetés, 2011
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat