OROSZVILAG.HU


Putyin nekiment az Echo Moszkvinak

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-01-19 23:56:50  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin nekiment az Echo Moszkvinak

A miniszterelnök és a főszerkesztő pengeváltása

Putyin nekiment az Echo MoszkvinakPutyin nekiment az Echo Moszkvinak

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök csütörtökön, a média vezetőivel való szokásos találkozóján kikelt az „Echo Moszkvi” fővárosi rádióállomás ellen, pedig az állomást korábban Dmitrij Medvegy orosz elnök is méltatta.

Putyin ugyan beismerte, hogy ritkán hallgatja a liberális beállítottságú (nyugatos) rádiót, de elmesélte, hogy múlt nyáron Szocsi mellett nyaralás közben bekapcsolta (ahol a téli olimpia „előkészületeit ellenőrizte”). A rádióban éppen beszélgetés folyt az USA rakétavédelmi programjáról, ami megdöbbentette az orosz miniszterelnököt. Az előbbi rövid bevezetőt követően a rádió főszerkesztőjének, Alekszej Venegyiktovnak azt mondta: "Figyeljen, én még soha nem hallottam ennyi félrebeszélést... Éppen az ágyban feküdtem... és azt gondoltam magamban: ez nem egy hír, ez egy másik állam Oroszországgal kapcsolatos külpolitikai érdekeit szolgálja.”

A vita ezzel nem zárult le, mivel Putyin kérdésére, melyben Venegyiktovot választási szándékairól faggatta, a főszerkesztő azt válaszolta, hogy 1996 óta nem szavazott. Erre Putyin kijelentette, hogy Venegyiktov megsértődött.
„Igen, megsértődtem. De majd megmondom később.” – vágott vissza a főszerkesztő. Erre Putyin, nem törődve azzal, hogy még legalább harmincan ülnek az asztalnál, kifakadt: „Én nem sértődöm meg azon, hogy egész nap zúdítja rám a sz...-t, ön pedig azonnal megsértődik, amikor én két szót kiejtek a számon.”

„Nem sértődtem meg, csak vicceltem.” – válaszolta Venegyiktov. „Nos, én nem viccelek.” – vágott vissza Putyin.

A vita komoly jelzést lehet az orosz médiaszolgáltatók számára, alig másfél hónappal az oroszországi elnökválasztások előtt. Az „Echo Moszkvi” a legnagyobb ellenzéki, a Kremlt és a kormány politikusait is rendszeresen bíráló rádió, ami azért is meglepő, mert a rádió többségi tulajdonosa az állami irányítású Gazprom. Eddig a rádió főszerkesztője teljes szerkesztői függetlenséget élvezett. Kérdés, hogy a vitát követően ez a jövőben is így lesz-e.

(BBC)

Cimkék: echo moszkvi, rádió, putyin, venegyiktov, rakétavédelem, választás, kritika,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat