OROSZVILAG.HU


Már nem bíznak az euróban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-01-30 11:28:36  |  
Oroszvilag.hu

Már nem bíznak az euróban

Az oroszországiak szerint nem érdemes a megtakarításokat a közös európai valutában tartani

 Már nem bíznak az euróban

 

A Superjob.ru portál Nyezaviszimaja Gazeta megrendelésére készült felméréséből az derül ki, hogy az oroszországiak 28 %-a bízik csak euróban, 45 % szerint viszont nem szabad a megtakarításokat az európai valutában tartani.

Az utóbbi napokban az euró vesztett a rubelhez képest értékéből és 40 egység alá is csökkent. Korábban az oroszországiaknak azt javasolták, három kosárban tartsák megtakarításaikat, euróban, dollárban és rubelban, de az euróval szembeni bizalomvesztés miatt ez a gyakorlat megváltozhat (az orosz állami tartalékok 43 %-a van euróban, 45 % dollárban, 9 % fontban).

Dmitrij Puskarjov gazdasági elemző szerint nincs ok a pánikra, s a közeljövőben nem fog jelentősen változni az euró-rubel árfolyam. Ugyanakkor a gáz árának alakulása is hatással van a rubelre (áremelés esetén a rubel erősödik).

Alekszandr Razuvajev elemző szerint viszont a „három kosár” gyakorlata már a múlté, az eurótól inkább jobb tartózkodni, s a megtakarításokat dollárban és rubelben ajánlatos őrizni. Razuvajev szerint az erős rubel fedezete nemcsak egy normális makrogazdaság, hanem Oroszország jelentős exportpotenciálja is. Bár, ha az olaj ára 100 dollár alá csökken, s a költségvetésben lyuk keletkezik, akkor a rubel értéke 36-38 dollárra is lecsökkenhet.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: rubel, dollár, euró, árfolyam
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat