OROSZVILAG.HU


Rogozin válasza Putyinnak

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-02-01 09:41:48  |  
Gyóni Gábor

Rogozin válasza Putyinnak

Durva erőt javasol az orosz nacionalista politikus

 Rogozin válasza Putyinnak

 

Dmitrij Rogozin orosz rasszista politikus (jelenleg első miniszterelnökhelyettesi pozíciót tölt be az orosz legfelsőbb vezetésben) válaszcikket írt Vlagyimir Putyinnak az Izvesztyija c. lapban az orosz miniszterelnök nemzetiségi kérdéssel foglalkozó tanulmányára.

Rogozin szerint Putyin cikke a nemzetiségi kérdésről eddig példa nélküli esemény az orosz közéletben. A politikus egyetért azzal, hogy a kis, őslakos népek támogatása része kell, hogy legyen az állami politikának. Másfelől viszont a hatalom eddig nem törődött kellőképpen az államot formáló orosz néppel.

Rogozin két történelmi példával világítja meg álláspontját: 1) Az Orosz Birodalom végnapjaiban a Romanovok az orosz patrióták és konzervatívok támogatásához fordultak, de ezt „túl későn tették”, s az eredmény az Orosz Birodalom széthullása volt. 2) A német támadás után Sztálin az amerikai követtel beszélgetve azt mondta: „Azt hiszi, értünk, kommunistákért harcolnak? Nem, Oroszország anyácskáért harcolnak.” Azaz a korábbi kommunista propaganda ellenére a szovjethatalom a vészterhes időkben igyekezett „eloroszosodni”. Ezt követte Sztálin nevezetes tósztja 1945 nyarán „az orosz népért.”

Tehát, mondja Rogozin, kritikus időkben a hatalom, legyen az bármilyen színezetű is, az orosz népért fordul támogatásért.

Márpedig Oroszország komoly kihívások elé néz a 21. században Rogozin szerint. Fenyegetést jelent Oroszország számára a Nyugat, s az egész európai keresztény civilizáció a harmadik világból érkező migráció nyomása alatt áll. „Ez a világ csak az erőt tiszteli” Rogozin szerint, mégpedig „az igazi, durva, fegyveres, fizikai erőt.” Rogozin szerint csak az ilyen erővel rendelkezők érhetik el céljaikat, akinek pedig nincs ilyen ereje, azt széttépik.

Ebben a helyzetben minden erőt a „nemzeti egység ellenségeink által aláásott erődjére” kell összpontosítani, Oroszország katonai erejének fejlesztésére, valamint ellent állni a külső és belső ellenségnek, hiszen Rogozin szerint Putyin esetleges bukása csak Oroszország ellenségeinek az érdeke (politikus szerint az orosz liberális ellenzék számára szitokszó az, hogy orosz).

Rogozin megjegyzi, hogy az orosz nép jelenleg Európa legnagyobb megosztott nemzetisége, és sok országban diszkrimináció éri az orosz kisebbséget. Az orosz etnikum körében degradáció figyelhető meg, amit nemzeti újjászületéssel lehetne orvosolni.

 

 

 

Cimkék: Dmitrij Rogozin, Vlagyimir Putyin, nemzetiségi kérdés
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat