OROSZVILAG.HU


A válság ellenére is növekvő befektetések

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-02-28 23:28:32  |  
Kecskeméti Gábor

A válság ellenére is növekvő befektetések

Egyre többen invesztálnak külfödről

A válság ellenére is növekvő befektetésekA válság ellenére is növekvő befektetések

A külföldiek Oroszországba történő direkt befektetése 2011-ben 18.4 milliárd US dollárral emelkedett, ami 33 százalékkal több, mint 2010-ben.  A pénzügyi és feldolgozóipari szektorba érkezett a legtöbb pénz külföldről, s ezen belül is 66 százalék, még mindig a hitel- és értékpapírpiacokra irányul.  Az Állami Statisztikai Hivatal közlése szerint az Oroszországba irányuló külföldi befektetések teljes összege tavaly elérte a 190.6 milliárd US dollárt.

A Kreml további ösztönzésként létrehozta az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alapot, mely októberben 1 milliárd US dollárt nyert el a kínai állami befektetési alaptól. A kormány szeretné ezt az összeget 60-70 milliárd US dollárra feltornázni, amit Vlagyimir Putyin egyik tavalyi beszédében elérhető célnak nevezett.

A pénzügyi szektor 86.9 milliárd dolláros részesedése mögött valóban felzárkózóban van az ipari és bányászati szektor, ám a kedvezőtlen vállalkozási és befektetési klíma hosszútávon komoly akadálya lehet a növekedésnek. Érdekes adat, hogy a legnagyobb külföldi befektető Oroszországban az adóparadicsomként is ismert Ciprus volt, amely a rangsorban olyan államokat előzött meg, mint Hollandia, Luxemburg és Németország.


(The Moscow Times)

Cimkék: befektetés, pénzügy, feldolgozóipar, kína, putyin, invesztíció, bank, hitel,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat