OROSZVILAG.HU


Bombakészítőket tartóztattak le

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-03-06 14:59:49  |  
Kecskeméti Gábor

Bombakészítőket tartóztattak le

Fegyverkező ellenzék vagy magányos elkövetők?

Bombakészítőket tartóztattak le

Kedden az orosz rendőrség bejelentette: néhány napja letartóztattak két fiatalt, akik bombát akartak  eladni egy ismeretlennek. A rendőrség információi szerint a választások utáni zsúfolt utcai tömegben akartak robbantani. Többek között ott, ahol Putyin győzelmét ünnepelték.

A fő gyanúsított Ilja Parhomenko (21 éves), aki február óta rendőrségi megfigyelés alatt állt. Azzal vonta magára a hatóság figyelmét, hogy a Vkontakte népszerű orosz közösségi portálon azzal büszkélkedett, bombakészítéséhez szükséges tudással és anyagokkal rendelkezik. Parhomenkót március 2-án állították elő, miután a nyomozók megtudták: több robbanóeszközt és két rádió távirányítású bombát akar eladni valakinek, aki azt mondta, hogy a március 5-én és 6-án esedékes tüntetéseken fogja azokat „használni”.

A rendőrségi kihallgatás során Parhomenko megnevezte tettestársát, egy bizonyos Andrej Zsuravljovot (22 éves). Mint később kiderült ketten készítették a bombákat Zsuravljov dácsájában. Tettükért öttől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatóak.

A rendőrségi források arról viszont hallgatnak, hogy mi történt az állítólagos bomba-vásárlóval.  Moszkvában az elnökválasztást követően így is magasba csaptak az indulatok, hiszen Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban szerepelt a legrosszabbul a választásokon, s megválasztása előtt és után is demonstrációkra került sor. Ráadásul a hétfői tüntetésen 250 embert tartóztattak le.

Putyin korábban már beszélt az ellenzék részéről várható „provokációkról”, ezért a moszkvai rendőrség készültségi fokát is megemelték. Putyin szerint nem kizárt egy „komoly célszemély” likvidálása, hogy azután a kormányra kenhessék az ügyet.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: bomba, terror, rendőrség, moszkva, putyin, választások,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat