OROSZVILAG.HU


Terror a moszkvai metróban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-03-29 08:27:50  |  
Gyóni Gábor

Terror a moszkvai metróban

38 halott (videó)

Terror a moszkvai metróban

Hat év után ismét súlyos merényletet hajtottak végre a moszkvai metróban. Két robbanás is történt rövid időn belül. Először a belvárosi Lubjanka állomáson - az orosz titkosszolgálatok székházához közel - helyi idő szerint 7 óra 56 perckor egy 3 kg trotilnak megfelelő erejű robbanószerkezet lépett működésbe majd negyven perccel később,  8 óra 39 perckor a Park Kulturi állomáson egy másik pokolgép robbant. A robbantásokat öngyilkos merénylőnők hajtották végre testükre szerelt bombákkal. A terroristák a Jugo-Zapadnaja állomáson szálltak fel a metróra, s két másik nő kísérte őket. Az egyes források eltérő adatokat közölnek a halottak számáról, azt 32-40 főben meghatározva (ebből 12-14 ember a második robbantásban vesztette életét). A Ria Novosztyinak nyilatkozó szemtanú azt közölte, a Park Kulturi állomáson robbanó pokolgép a harmadik metrókocsiban lépett működésbe.

A két merénylet után később arról jöttek hírek, hogy a Proszpekt Mira állomáson is robbantást követtek el, de ezt cáfolták.

A moszkvai metróban fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a terrorcselekmények hatására.

Az elmúlt 20 évben a moszkvai metróhálózatban 5 terrorakciót követtek el. A független Oroszország történetében az első metrórobbantást 1996 nyarán hajtották végre, akkor 4 ember halt meg. 1998-ban és 2001-ben is elkövettek kisebb robbantásokat a kiterjedt moszkvai metróhálózatban. A legsúlyosabb merénylet 2004 februárjában történt, akkor 40 ember halt meg és 250-en megsérültek. A legutolsó robbantás 2004 augusztusában történt, akkor a Rizsszkaja állomáson elhelyezett pokolgép 9 ember életét oltotta ki.

A metró – ahol sok ember zsúfolódik össze kis térben – kedvelt célpontja a terrorista akcióknak. A legismertebb merényletet metróban 2005 nyarán Londonban követték el, akkor 52 ember halt meg, 700-an megsérültek.

A Park Kulturi állomás evakuálás megörökítette az egyik szemtanú. A megrázó videó megtekinthető itt.

 

 

https://www.eurazsia.hu/2010/03/29/terror-a-moszkvai-metroban/

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat