OROSZVILAG.HU


Az ellenzék még mindig aktív

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-06-05 00:48:17  |  
Kecskeméti Gábor

Az ellenzék még mindig aktív

Előválasztás Krasznojarszkban - színesedő politikai paletta

Az ellenzék még mindig aktívAz ellenzék még mindig aktívAz ellenzék még mindig aktívAz ellenzék még mindig aktív

A választások ugyan lezajlottak, az utcai demonstrációk mérete és gyakorisága is egyre kisebb, de az ellenzék mozgalma most úgy tűnik, a törvények adta lehetőségek között folyik tovább Oroszországban.

Krasznojarszkban például a polgármester választás előtt egy héttel a négy ellenzéki jelölt előválasztásban állapodott meg, mely azt hivatott eldönteni, hogy ki száll egyedül harcba a Kreml jelöltjével, így egyesítve az ellenzék erejét. Az eddig Oroszországban példa nélkül álló eset rendben le is zajlott. 32.000 „választópolgár” vett részt az előválasztáson, melyet 37 százalékkal magabiztosan nyert meg Alekszandr Koropacsinszkij, az „Igazságos Orország” párt jelöltje. Két független jelölt – egyiküket Mihail Prohorov támogatta – és a Zsirinovszkij-féle LDPR párt jelöltje, a megállapodás értelmében kénytelen volt visszalépni. Igaz Zsirinovszkij korábban azzal vádolta meg párttársnőjét, hogy kizáratja a pártból, ha részt vesz az előválasztáson.

A helyi választási bizottság nem késett kijelenteni, hogy az előválasztás során használt urnák nem megengedettek, másodsorban az olyan kifejezések, mint „előválasztás” vagy „első forduló”, megtévesztheti a választókat.

Közben Medvegy ex-elnök egyik utolsó javaslata, és a Duma által törvényerőre emelkedett rendelkezése miatt pártalapítási hullám indult el az Oroszországi Föderációban. Egy hónapon belül a legális és bejegyzett pártok száma 7-ről 16-ra ugrott.

A pártalapításhoz korábban szükséges 40.000 ember helyett manapság már elég 500. A pártalapítási boom néhány elemző szerint a Kreml érdekeit szolgálja, mivel konzerválja az oroszországi ellenzék meglévő töredezettségét. (Ennek némileg ellentmond a krasznojarszki eset, ahol meg tudtak egyezni egy közös jelölt állításában.)

Az új szabályoknak megfelelően május 10-én bejegyzésre került az Andrej Bogdanov vezette „Oroszország Demokratikus Párt”. A „Zöldek Szövetsége – Néppárt” fantázianévre hallgató formáció nem kisebb személyiséget kért fel a párt vezetésére, mint a környezetvédelmi hatóság korábbi elnökhelyettesét, Oleg Mitvol-t. Mitvol korábban komoly harcot hirdetett a környezetszennyezők ellen, később Észak-Moszkva prefektusa volt. Ezen felül még a következő pártok kerültek regisztrálásra: „Oroszország asszonyaiért”, „Városok Szövetsége”, „Oroszországi Néppárt”, „Szociális hálózatok Pártja”, „Oroszországi Szociáldemokrata Párt”, „A szociális igazságosság kommunista pártja”. Mellettük régi-új szereplőként bukkan fel a „Republikánus Párt”, melynek betiltását az Európai Emberi Jogok Bírósága már korábban jogellenesnek tartotta.

Sajnos azonban minden esély megvan rá, hogy párt-dzsungel alakuljon ki a politikai színtéren, mivel az igazságügyi minisztériumban még 9 pártra vonatkozó 172 bejegyzési kérvény hever. Kérdés azonban, hogy ezek közül mennyi vehető komolyan. Néhányan természetesen igyekeznek viccet csinálni ebből, így kérvényezték egy „Hipszter Párt”, két kalóz-párt, három „Mindenki ellen” párt, vagy a „Névnélküli” párt, továbbá az „Oroszország jó emberei”, a „Tízparancsolat Pártja”, illetve az „Oroszországi Szubtropikus Párt” bejegyzését. Utóbbi minden eszközt megragadva, ténylegesen tenni kíván a globális felmelegedésért, mivel az szerintük pozitívan befolyásolná Oroszországot. Prohorov „Polgári Plattform” elnevezésű pro-forma pártja jelenleg 500 ügyvédből áll, melynek egyetlen célja, hogy pártonkívüli embereket segítsen hozzá választásokon való induláshoz.

(Russland-News)


 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: krasznojarszk, párt, ellenzék, választás, prohorov, szociáldemokrata, zöld, mitvol,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat