OROSZVILAG.HU


Lezajlott Moszkvában a "Milliók menete"

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-06-13 07:57:16  |  
Oroszvilag.hu

Lezajlott Moszkvában a "Milliók menete"

Putyin távozását és új alkotmány elfogadását követelték

 Lezajlott Moszkvában a "Milliók menete"

 

Békésen ért véget Moszkvában az ellenzék „Milliók menete” elnevezésű demonstrációja. A meneten eltérő becslések szerint 15-50 ezer ember jelent meg, tehát kevesebben, mint a decemberi ellenzéki megmozdulásokon. Meglehetősen tarka volt a megjelentek ideológiai összetétele, a liberálisok mellett eljöttek kommunista és szélsőjobboldali tüntetők is.

Ezúttal – ellentétben május 6-al - sikerült elkerülni a provokációkat, az ellenzékiek saját biztonsági rendszere két részeget szűrt ki.

Az ellenzékiek egy manifesztumot fogadtak el, amelyben követelik Vlagyimir Putyin távozását, új választások kiírását, és új – az elnök szerepét korlátozó, a parlament hatáskörét megnövelő – alkotmány elfogadását.

A „Milliók menetét” megelőző napon házkutatást tartottak a legismertebb ellenzéki személyiségek otthonában. Ennek során technikai eszközöket és pénzt koboztak el. Kszenyija Szobcsak televíziós műsorvezető lakásában például 1,5 milló eurót találtak.

Alekszej Makarkin politológus szerint a rendőri rajtaütés az ellenzékien azt bizonyítja, hogy a hatalom ellenségként tekint a rendszeren kívüli ellenzékre. Nem fogja ugyanakkor belorusz mintára bebörtönözni az ellenzék jeles alakjait. Makarkin szerint viszont elképzelhető, hogy a jövőben, ha erősödni fog a protesthangulat a lakosságban, akkor a hatalom kénytelen lesz dialógust kezdeményezni a rendszeren kívüli ellenzékkel is.

 

 

(Vedomosztyi, fotó: echo.msk.ru) 

 

Cimkék: Oroszország ellenzék, milliók menete, Kszenyija Szobcsak
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat