OROSZVILAG.HU


"Külföldi ügynök"  civil szervezetek

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-07-05 17:33:51  |  
Oroszvilag.hu

"Külföldi ügynök"  civil szervezetek

Növekszik az állam kontrollja a társadalom felett Oroszországban

 "Külföldi ügynök"  civil szervezetek

 

Holnap kerül az orosz Duma elé az a törvényjavaslat, amely a civil szervezetek ellenőrzését szigorítja, s amely a külföldi érdekeltségű (külföldi pénzügyi támogatásban részesülő) civil szervezeteket és azok munkatársait hivatalosan is „külföldi ügynökökként” nevezi meg. A „külföldi ügynökökké” minősített civil szervezetekre más jogszabályok vontakoznak majd, mint a hazai civil szervezetekre, és ellenőrzésük is gyakoribb, szigorúbb lesz majd.

Az Egységes Oroszország párthoz tartozó Alekszandr Szidjakin által előterjesztett törvénytervezetet sokan bírálták, többek között az elnök környezetében működő Emberi jogok tanácsa is.

Az időnként valódi ellenzékként viselkedő Igazságos Oroszország párt előre jelezte, hogy nem fogja megszavazni a törvényt. A párt szerint nem lehet az „idegen ügynök” vagy a „nép ellensége” titulussal felruházni a civil szervezeteket.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális-Demokrata Párt elnöke szerint viszont a törvény helyes, és pártja azt megszavazza.

Andrej Vorobjov, az Egységes Oroszország frakcióvezetője szerint semmi rossz nincs az „ügynök” szóban, hiszen van például biztosítási ügynök is. A hatalmi párt képviselője szerint a törvénytervezet összhangban van a nemzetközi normákkal. A politikus szerint hasonló törvény van érvényben az USA-ban 1938 óta. Azaz a törvénytervezet minden bizonnyal elfogadásra kerül.

Közben oroszországi civil szervezetek képviselői nyílt levelet fogalmaztak meg, melyben arra figyelmeztetnek, Oroszországban a civil szervezetek háromnegyede valamilyen külföldi finanszírozóval bír, ezeket a szervezeteket és munkatársaikat mostantól hivatalosan is „külföldi ügynököknek” minősítik majd.

Human Rights Watch szintén tiltakozását fejezte ki, és arra kérte az orosz politikusokat, ne hivatkozzanak az USA-ra, megtévesztve ezáltal az orosz közvéleményt.

A Szolidaritás orosz ellenzéki mozgalom valamint a Moszkva-Helsinki jogvédő csoport azzal fenyegetőznek, Brüsszelhez és Washingtonhoz folyamodnak, hogy a civil szervezetek kontrollját erősítő törvénytervezet kiötlői és megszavazói ellen beutazási tilalmat léptessenek életbe.

 

 

 

(Echo Moszkvi) 

 

Cimkék: Oroszország, civil szervezetek
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat