OROSZVILAG.HU


Az állam a családot is kontrollálná

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-07-06 10:25:57  |  
Gyóni Gábor

Az állam a családot is kontrollálná

Jöhetnek az új Pavlik Morozovok. Orosz értelmiségiek tiltakoznak

 Az állam a családot is kontrollálná

 

Orosz tudósok és közéleti szereplők tiltakoznak Vlagyimir Putyinhoz írott nyílt levelükben azon törvénytervezet ellen, amely a fiatalkorúak védelmében született, de lehetőséget ad az államnak a család életébe való beavatkozásra. A nyílt levelet nemcsak a liberálisokhoz sorolható közéleti szereplők írták alá, hanem konzervatívok ill. olyan személyek, akik amúgy a fokozottabb állami szerepvállalás támogatói. A nyílt levél megfogalmazói szerint a tervezett, „az állami kontrollt erősítő, represszív” intézkedések a család intézményét is fenyegetik, visszafordíthatatlan erkölcsi, szociális, kulturális következményekkel járnak majd.

Jelenleg Oroszországban egy sajátos igazságszolgáltatási rendszer kidolgozása zajlik a „kiskorúak védelmében”, amely a tervek szerint több jogot ad majd a gyerekeknek. Ám ezeknek a jogoknak az állam fog érvényt szerezni külön „gyermekbíróságok” felállításával.

A nyílt levél megfogalmazói szerint az új rendszer lehetőséget teremt arra, hogy az állam a gyerekek védelme ürügyén beavatkozzon a család magánéletébe. A szülőkkel elégedetlen gyerekeknek nevelőotthonokat garantál a törvénytervezet, ami a család intézmények szétverését vetíti elő. A levél szerzői szerint a jövőben elterjedtté válhat a szülők feljelentése a gyerekek részéről. Lehetőség lesz arra is, hogy a szegény családoktól elvegyék a gyerekeket, ami ellentmondásban áll a hagyományos és pravoszláv kultúrával, és a „liberális-piaci” viszonyokat erőlteti rá a családokra. 

Irina Medvegyeva, az orosz Demográfiai Intézet igazgatója szerint a tervezet nem a rossz szülők ellen irányul elsősorban, hanem a „normális családok” életébe jelent majd beavatkozást. A tervezet szerint a gyerekek lényegében bármilyen büntetése erőszaknak minősül majd. Damoklész kardja fog a családok feje felett lógni, és még kevesebb lesz a gyerekvállalás.

Jöhetnek tehát a saját szüleiket feljelentő új „Pavlik Morozovok”!

A levelet aláírta többek között Vlagyimir Bortko filmrendező, Szergej Kurginjan rendező, Mihail Leonytev újságíró, Natalja Narocsnyickaja történész, Jurij Norstein filmrendező, Alekszandr Prohanov író és sok kiemelkedő tudós, akadémikus.

 

 

(Izvesztyija)

 

 

Cimkék: Oroszország, állam, család, Pavlik Morozov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat