OROSZVILAG.HU


Terror Kazanyban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-07-19 10:35:51  |  
Oroszvilag.hu

Terror Kazanyban

Merényletek muszlim vezetők ellen. Kaukázusi szál?

 Terror Kazanyban

 

Tatarsztan fővárosában, Kazanyban muszlimellenes terrortámadásokat hajtottak végre a mai napon. A terroristák egy autóba rejtett pokolgéppel intéztek támadást a tatarsztani főmufti, Ildusz Fajzov ellen, aki súlyosan megsérült. A saját háza előtt lőtték agyon a főmufti helyettesét, Valiulla Jakulovot, aki belehalt sérüléseibe.

A Nyezaviszimaja Gazeta összefoglalója megjegyzi, az elmúlt pár évben egyre több kaukázusi, dagesztáni és csecsenföldi muszlim hittanító lelt új otthonra Tatarsztanban, akik különösen a radikális iszlám felé hajló fiatalok, valamint a tatár nacionalisták között tettek szert népszerűségre. Divattá vált a "kaukázusi módi" a tatár muszlim és nacionalista fiatalok között, öltözékben, és más külsődleges jegyekben is (kaukázusi lezginkát járnak az utcákon stb.). 

Doku Umarov terrorista vezér is arra szólította fel kaukázusi híveit még 2011-ben, hogy minél nagyobb számban menjenek a Volga-Urál vidékre. A terrorista szerint a fő célkitűzés az egykori Arany Horda visszaállítása lenne, amely az ún. Kaukázusi Emirátussal alkotna szövetséget. 

A lap szerint Kazany mintegy 50 mecsete közül már 10 a kaukázusiak befolyása alatt áll.

A kaukázusi iszlám más irányzathoz tartozik, mint a Volga-Urál vidékén honos iszlám. Előbbiek a militáns szalafizmus hívei. Ildusz Fajzov tatár főmufti harcot indított a kaukázusi eredetű "vahhabita" csoportok ellen, igyekezett kiszorítani őket a köztársaság muszlim vallási vezetéséből. Nem kizárt, hogy ez lehetett az oka a mai terrortámadásnak.

(Echo Moszkvi)

 

Cimkék: Kazany, terror, főmufti, Tatarsztan, iszlám,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat