OROSZVILAG.HU


Zuhanórepülésben Putyin népszerűsége 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-08-17 09:58:15  |  
Oroszvilag.hu

Zuhanórepülésben Putyin népszerűsége 

Még soha nem volt ennyire alacsony a támogatottsága 

 Zuhanórepülésben Putyin népszerűsége 

 

Két orosz közvéleménykutató intézet, a Levada és a FOM felmérése szerint is zuhanórepülést szenvedett el Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsége harmadik elnöki ciklusa első 100 napja után. Putyin népszerűsége még soha nem volt ilyen alacsony, mint most.

A Levada kutatása során 1600 embert kérdeztek meg augusztus 10. és 13. között. Az eredményeket a Vedomosztyi orosz lap közölte. 

A megkérdezettek 48 %-a nyilatkozott elismerően Putyinról, 25 % viszont rossz véleménnyel van az elnökről (májusban még 60 – 21 volt ez az arány). Ez történelmi minimum, Putyin első két elnöki ciklusában az átlagérték 65 – 15 volt. Az orosz elnök megítélése eddig 2005 telén volt a legrosszabb, de akkor is a megkérdezettek több mint fele (55 %) személyét pozitívan értékelte.

A válaszadóknak ma már csak 52 %-a helyesli Putyin politikáját (2012 május: 57 %, 2008 tavasza: 77 %). Míg 2008-ban a megkérdezettek 10 %-a volt elégedetlen Putyin politikájával, mára ez az arány 24 %-ra nőtt. Igaz, a mostani értéknél már voltak rosszabb mutatói is az elnöknek, 2005 februárban (akkor 49 % ill.  25 % volt ez az arány).

Putyin azonban továbbra is a legnépszerűbb oroszországi politikus, az ellenzéki vezetők  (a kommunista Zjuganov és a populista-nacionalista Zsirinovszkij) támogatottsága 10 % körüli, a  "rendszeren kívüli ellenzék" vezetőié (pl. Alekszej Navalnij) pedig csak néhány százalék.

Lev Gudkov, a Levada igazgatója szerint Oroszországban mesterségesen teremtették meg az alternatíva nélküliséget. A jelenlegi orosz politikai rendszer ugyanis nem teszi lehetővé, hogy Vlagyimir Putyinnak valódi politikai riválisa bukkanjon fel.

A FOM (Fond Obsesztvennogo Mnyenyija) adatai megerősítik a Levada eredményeit: 2008-ban még Putyin bizalma indexe 70 %-os volt, 2012 tavaszán ez 55 %-ra süllyedt, jelenleg pedig mintegy 45 %-os szinten áll. Az elégedetlenek aránya ugyanakkor a 2008-as 8 %-ról 23 %-ra növekedett.

Dmitrij Orlov, az Egységes Oroszország egyik vezető politikusa szerint ezek az eredmények jónak tekinthetők, és elégséges támogatás van amögött, hogy a Kreml végigvigye az általa választott kurzust.

 

(Vedomosztyi, Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Putyin, népszerűség, közvéleménykutatás
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat