OROSZVILAG.HU


Putyin: a szovjet nép a példa

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-08-17 14:10:22  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin: a szovjet nép a példa

Útkereső Oroszország

Putyin: a szovjet nép a példa

A rendszerváltozás óta Oroszország nem csupán útját, hanem identitását is keresi. Putyin, aki a héten az orosz régiók emberjogi megbízottaival találkozott, azt javasolta, hogy az oroszok orientálódjanak a „szovjet nép” felé.

„A szovjet korszakban sok dolgot nem jól csináltak, de sok jót találtak fel. Volt például egy olyan fogalom, hogy „szovjet nép”, ami egy új történelmi közösség.” – jelentette ki az orosz elnök.

A megbízottakkal folytatott megbeszélés során elsősorban a különböző oroszországi népek és vallások közötti problémák kerültek előtérbe. Putyin saját álláspontját képviselte, mely szerint ha volna egy olyan fogalom, mint annak idején a „szovjet ember”, az „erős konszolidációs hatással lenne mindenre”. Majd hozzátette: ha valaki az új körülmények közepette elő tudna állni egy ilyen fogalommal, az nagyszerű volna.A konszolidáció már nem először bukkan fel Putyinnál. Elnökké való megválasztása után kijelentette, hogy a konszolidáció megválasztásának legnagyobb eredménye.

A „szovjet nép”, mint minta és fogalom gyorsan csődöt mondott, hiszen néhány év alatt szertefoszlott a rendszerváltozás etnikai alapú feszültségeiben, háborúiban (Hegyi-Karabah, Grúzia, Közép-Ázsia). Igaz Putyin minden áron meg akarja akadályozni az oroszok és az oroszországi nemzetiségek nacionalista tendenciáit azért, hogy ezek nehogy a soknemzetiségű ország felbomlásához vezessenek. Ebben a törekvésben azonban a „szovjet ember” terminus több mint szerencsétlen választás lehet.

(aktuell.ru)

 

 

 

Cimkék: putyin, szovjet, unió, ussr, nemzetiség, etnikai, konfliktus, rendszerváltozás, konszolidáció,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat