OROSZVILAG.HU


Pussy Riot: bűnös! Két év börtönt kaptak

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-08-17 15:36:48  |  
Gyóni Gábor

Pussy Riot: bűnös! Két év börtönt kaptak

Forrongó indulatok Moszkvában és világszerte

 

Pussy Riot: bűnös! Két év börtönt kaptak

 

Felfokozott várakozás előzte meg a Pussy Riot ügyében az ítélethirdetést nemcsak Oroszországban, de világszerte.

Tegnap Paul McCartney is csatlakozott a Pussy Riot védőinek sorába és Mihail Gorbacsov is értelmetlennek nevezte az egész ügyet. Salman Rushdi író ugyancsak szolidaritásáról biztosította Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és Jekatyerina Szamucevicset. Kijev központjában a FEMEN feminista mozgalom egyik félmeztelenre vetkőzött tagja, miközben szabadságot követelt a Pussy Riot-nak, vallásgyalázó módon motoros fűrésszel szétvágott egy keresztet. Párizsban 200 ember tüntetett a Pussy Riot tagjainak szabadon bocsátását követelve (az alsó képen). New Yorkban a hatóságok megakadályozták, hogy az orosz konzulátus előtt tüntessenek. Varsóban mintegy 100 ember demonstrált a Pussy Riot mellett. 

Jekatyerinburgban tüntetést tartottak a Pussy Riot mellett, s reggelre valakik Moszkvában a Pussy Riot által is használt maszkot húzták Lomonoszov és Puskin szobrára. Ma az illetékes bíróság (Hamovnyicseszkij szud) előtt gyülekeztek a Pussy Riot támogatói (többek között az utcai megmozdulásokról ismert ellenzéki vezetők, Garri Kaszparov, Szergej Udalcov, Alekszej Navalnij, de Dmitrij Gudkov Duma-képviselő, Leonyid Parfjonov újságíró, Dmitrij Bikov költő is) és ellenfelei is, a bíróság épülete előtti utcát lezárták. A Pussy Riot támogatói közül a hatóságok néhány főt őrizetbe vettek.

Az ítélethirdetés moszkvai idő szerint 15 órakor kezdődött. Marina Szirova bírónő szavai szerint a bíróság bűnösnek találta a Pussy Riot három őrizetbe vett tagját vallási gyűlöletkeltésből fakadó huliganizmusban. Ezért Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és Jekatyerina Szamucevicset 2-2-2 évi szabadságvesztéssel sújtja (a vád 3 évi szabadságvesztést kért). A vádlottak nem ismerték el, hogy bűnt követtek volna el. 

 

(Echo Moszkvi)

Pussy Riot: bűnös! Két év börtönt kaptak

 

Pussy Riot: bűnös! Két év börtönt kaptak

Pussy Riot: bűnös! Két év börtönt kaptak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: Pussy Riot, Oroszország, Moszkva, Paul McCartney, Salman Rushdi, Mihail Gorbacsov, FEMEN, Nagyezsda Tolokonnyikova, Marija Aljohina, Jekatyerina Szamucevics
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat