OROSZVILAG.HU


Kik vezetik Oroszországot? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-08-21 10:24:25  |  
Gyóni Gábor

Kik vezetik Oroszországot? 

Putyin csak első az egyenlők között?

 Kik vezetik Oroszországot? 

 

A Jevgenyij Mincsenko politológus által vezetett Politikiai Elemzés Nemzetközi Intézete (MIPE) kutatása szerint a mai Oroszországot ténylegesen egy „Politbüró” vezeti, melynek egyik befolyásos tagja Vlagyimir Putyin elnök. A Putyin által meghirdetett „hatalmi vertikál” valójában csak kommunikációs hívószó, semmint ténylegesen funkcionáló rendszer.

A kutatás során mintegy 60 szakértőt kérdeztek meg, olyan embereket, akik részt vesznek a politikai döntéshozatalban.

A „Politbüró 2.0”, ahogy a kutatás során elnevezték az irányító elitcsoportot, célja a jelenleg kialakult „klánrendszer” fenntartása, és a hatalom „materializálása”. Az új „Politbüró” a 2000-es évek során alakult ki, amikor a korábban vezető pozíciókat betöltő oligarchikus klánokat visszaszorították, és a helyüket az erőszakszervezetekből érkező vezetők foglalták el. A 2000-es években az új elit szétzúzta a ’90-es években létrejött, az oligarcha klánok által ellenőrzött médiát (amit akkortájt "a sajtószabadság elleni támadásként" értékelt a nyugati mainstream közvélemény), és leszámolt a „feudális kiskirályok” módjára működő „regionális rezsimekkel”.

A mai orosz hatalom klánok és érdekcsoportok konglomerátuma, akik az állami erőforrásokért harcolnak. Vlagyimir Putyin ebben a küzdelemben a bíró és moderátor szerepét tölti be. Putyin tehát egy nagy befolyással rendelkező bíróként funkcionál ebben a hatalmi mechanizmusban. Az ő közvetlen kontrollja alá tartoznak a hosszútávú gázszerződések, a Gazprom irányítása, valamint ellenőrzi a legfontosabb bankokat, mint a VEB, Szberbank, VTB.

A Politbüró 2.0-nak nincsenek formális összejövetelei, nincs állandó „tagsága” sem, s többféle érdekcsoportot foglal magába.

A Politbüró 2.0 egyik érdekcsoportjának vezetője Dmitrij Medvegyev volt elnök, jelenlegi miniszterelnök. Miután leköszönt az elnökségről, Medvegyev pozíciója gyengült a Belügyminisztériumban, de továbbra is számottevő erőkkel, infrastuktúrával, apparátussal rendelkezik (gazdasági bázissal, miniszterekkel, regionális vezetőkkel, üzletemberekkel). Medvegyev támogatója Jurij Csajka főügyész, Vlagyimir Szurkov, Igor Suvalov első miniszterelnökhelyettesek, Roman Abramovics üzletember. Medvegyev csoportjához közel áll a „Család”, azaz Borisz Jelcin volt elnök rokonsága által alkotott elitcsoport.

Szergej Ivanov az elnöki adminisztráció vezetője szintén egy fontos elitcsoport vezetője. Putyin bizalmasaként az a feladata, hogy koordinálja a különböző csoportok együttműködését. Igor Szecsin csoportja kontrollálja az energetikai komplexum jelentős részét. Szergej Csemezov csoportja a hadiiipari komplexumot ellenőrzi (Putyin nagy sajtónyilvánosságot kapott támogató akcióját Nyizsnyij Tagilban, az Uralvagonzavodban ez a csoport szervezte meg). Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester és Vjacseszlav Vologyon, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője szintén saját befolyási csoportokkal rendlkezik.

Miniszterek, kormányzók és más befolyásos személyek is kötődnek ehhez a rendszerhez lazábban vagy erősebben.

Ezek a befolyási csoportok hatátozzák meg az orosz döntéshozatal menetét. Ebben a rendszerben lehetséges liberális, baloldali, jobboldali korrekció is. A jelenlegi helyzetben egy „reakciós” irányzat győzelme sem kizárt, amely a hatalom radikális „pravoszlavizálódását”, az ellenzék erővel történő elnyomását és a Nyugattal való szembenállást javasolja. Ennek az irányzat a győzelmére azonban kevés esély van, vagy csak átmeneti sikerre számíthat a MIPE elemzése szerint.

 

 

(gazeta.ru, Vedomosztyi) 

 

Cimkék: Oroszország, elit, Jevgenyij Mincsenko, Vlagyimir Putyin, Gazprom, Dmitrij Medvegyev, Szergej Ivanov, Igor Szecsin, Politbüró
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat