OROSZVILAG.HU


A régiók összevonása csak problémákat okoz

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-04-07 13:04:34  |  
Gyóni Gábor

A régiók összevonása csak problémákat okoz

Semmi nem igazolja a centralizációs tervek szükségességét

 A régiók összevonása csak problémákat okoz

 

A régiók összevonása inkább negatív következményekkel járt Oroszországban – áll az orosz Modern Fejlődés Intézete tanulmányában, amelyet ma mutattak be Moszkvában. Az Intézet – amelynek tanácsában Dmitrij Medvegyev orosz elnök is helyet foglal – tanulmánya rámutat: az orosz régiók 2000-es években kezdődött összevonása centralizációs intézkedésként értelmezhető, melynek célja az „elveszett központi hatalom” helyreállítása volt. Először a Komi-Permják Autonóm Körzetet olvasztották egybe Perm megyével, majd az Uszty-Ordinszki Burját Autonóm Körzetet Irkutszk megyével, a Tajmiri Nyenyec és Evenki Autonómiát Krasznojarszk körzettel, a Korják Autonómiát Kamcsatka megyével, az Agini Burját Autonóm Körzetet Csita megyével, de sokszor elhangzott Moszkva város és Moszkva megye közigazgatási egybeolvasztásának terve is. Tervbe vették továbbá Szentpétervár és Szentpétervár megye, valamint Tyumeny megye és a Hanti-Manszijszk Autonóm Körzet egyesítését is.  

Az egyesítéseket azzal indokolták, hogy ez növeli a kormányzati munka hatékonyságát és felgyorsítja a gazdasági növekedést.  

A tanulmány hangsúlyozza: az egyesítések folyamán – amelyeket népszavazások erősítettek meg – előnyt élveztek a tömegtájékoztatási eszközökben az egyesítés támogatói, míg az ellenzők alig szólalhattak meg. Kamcsatka és a Korják Autonómia egyesítésekor pedig valóságos hajtóvadászatot rendeztek az összeolvadást ellenző korjákiai kormányzó elit ellen.

Az elemzők rámutatnak, erősen kétséges, hogy e hatalmas területek egyesítése javítja a kormányzás hatékonyságát. Az is kimutatható, hogy semmilyen gazdasági előnnyel nem járt a régiók egyesítése. A burját körzetek egyesítése Csitával és Irkutszkkal viszont a burját nacionalizmus megerősödéséhez vezetett.

Az elemzés figyelmeztet: ha folytatják a megkezdett régióegyesítéseket, az csak további – gazdasági, etnikai, és más jellegű - problémákat szül, viszont semmilyen nyereséggel nem jár.  Azt pedig nem lehet kizárni, hogy a megkezdett folyamat nem ért véget. Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország egyik vezető politikusa januárban úgy nyilatkozott, hogy a régiók további egyesítése „elkerülhetetlen”.

A tanulmány szerint, ahhoz hogy elkerüljék az ilyesfajta „meggondolatlan” megnyilatkozásokat, arra van szükség, hogy az irányított demokráciától visszatérjenek a „normális” demokratikus keretekhez, a decentralizáció irányába.

 

(gazeta.ru)

 

 

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat