OROSZVILAG.HU


Egyre több szélsőséges iszlamista

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-10-31 11:34:15  |  
Kecskeméti Gábor

Egyre több szélsőséges iszlamista

Végleg gyökeret vert a radikalizmus Tatarsztanban

Egyre több szélsőséges iszlamistaEgyre több szélsőséges iszlamista

Raisz Szulejmanov tatár valláskutató figyelemre intette a tatarsztani kormányt, mely szerinte nem fordít kellő figyelmet a szélsőséges iszlamista csoportokra. Véleménye szerint ezek a csoportok egyre több embert toboroznak a bűnözők és bevándorlók soraiból.

"A szervezett bűncselekmények helyét átvették a szervezett bűnözői csoportok." - véli a Volga-központ regionális és nemzetiségi-vallási kutatásainak vezetője. Állítása szerint a tatarsztani börtönökben szabadságvesztésre ítélt vallási radikálisok a bűnözők köréből nyernek meg embereket a "szent háborúra". Az úgynevezett "wahabiták" pedig a Közép-Ázsiából és az Észak-Kaukázusból érkező bevándorlók között "térítenek". Szulejmanov szerint ezek az emberek azért hagyták el hazájukat, mert szélsőséges vallási meggyőződésük miatt üldözték őket. Erre Oroszországba, azon belül is Tatarsztanba érkeznek, ahol nagyobb a szabadság.

Mivel a tatarsztani kormány alig tesz valamit a szélsőségesek megfékezésére, azok egyre nagyobb teret nyernek, mivel érzik a kormány tehetetlen hozzáállását - s így egyre nyíltabban hirdetik a kiválást Oroszországból.

Idén
nyáron két támadást is elkövettek tatár vallási vezetők ellen, mely során a főmufti oktatásügyi megbízottja életét vesztette. Október 24-én pedig két személlyel végeztek a biztonsági erők, akik a muzulmán áldozati ünnep, a Kurban Bayrami idejére terveztek merényletet. Az utóbbi napokban pedig a szélsőségesek többször is megpróbálkoztak, hogy Kazany utcáin zászlókkal és tömeges vonulással hívják fel magukra a figyelmet.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: tatár, iszlám, radikális, vahabita, csoport, tatarsztan,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat