OROSZVILAG.HU


Azeri-örmény béke

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-11-24 14:18:36  |  
Gyóni Gábor

Azeri-örmény béke

A népi diplomácia sikerre vezethet?

 Azeri-örmény béke

November 23-án Moszkvában került sor az Oroszországban élő örmény és azerbajdzsán szervezetek találkozójára, melynek során együttműködésről állapodtak meg a felek.

A dokumentumot Ara Abramjan, az Oroszországi Örmények Szövetsége elnöke, és Szojun Szadikov, az Oroszországi Azerbajdzsánok Nemzeti-Kulturális Autonómiájának vezetője írta alá.

A felek által kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy az Oroszországban élő örmények és azerbajdzsánok – oroszországiak (rosszijanye), akiket összefűz az oroszországi polietnikus civilizáció, a békevágy és a társadalom békés építésének igénye. „A nemzetiségi kérdésnek fundamentális jelentősége van Oroszország sorsára nézvést.” – írják a közlemény szerzői, akik épp ezért azt követelik a hatalomtól és a társadalomtól, hogy tegyen meg mindent a nemzetiségek közötti dialógus és együttműködés megteremtése érdekében.

A közlemény szerzői szerint az örmények és azerbajdzsánok évszázadokon át békében éltek egymással, ám az elmúlt két évtizedben a karabahi konfliktus miatt megromlott Örményország és Azerbajdzsán viszonya. A közlemény a karabahi konfliktus békés rendezésére szólít fel.

Az oroszországi azeriek és örmények arról állapodtak meg, hogy közös kulturális rendezvényeket fognak szervezni.

A 2010-es népszámlálás szerint 600 ezer azerbajdzsán és 1,18 millió örmény él Oroszországban.

 

(regnum.ru)

 

Cimkék: azeriek, örmények, Oroszország
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat