OROSZVILAG.HU


2012: az orosz fegyverexport sikeréve

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-12-24 00:15:41  |  
Kecskeméti Gábor

2012: az orosz fegyverexport sikeréve

A vártnál jóval több fegyvert adtak el

2012: az orosz fegyverexport sikeréve

Válság ide, válság oda, az orosz fegyvergyárak nagyon jó évet zárnak idén. 13.2 milliárd dolláros előrejelzéseikhez képest jóval több fegyvert adtak el – több mint 14 milliárd dollár értékben – többségüket külföldre. Az állami fegyverexport vállalat, a Roszoboronekszport számára ez kevésbé meglepetés. Orosz fegyverszakértők szerint már tudni lehetett, hogy az orosz védelmi ipar, különösképpen a hadihajókat előállító vállalatok, túl fogják szárnyalni a 2012-es előrejelzéseket. Ezek egyrészt a megnövekedett megrendelések miatt, másrészt a szovjet/orosz katonai technológiával rendelkező haderők modernizálásából fakadt.

A 2012-es esztendő „jót tett” a fegyveriparnak: a világ számos pontján alakult ki feszültség, vagy fegyveres konfliktus, máshol pedig 2011-ből maradtak meg ezek. Ám az orosz fegyverexportot elősegítette az is, hogy 2006 óta az orosz kormányban létezik a védelmi bizottság, mely a haditechnikai együttműködésekért és a fegyverexport alakulásáért is felelős. (Az exportot ráadásul egyetlen állami vállalat, a már említett Roszoboronekszport végzi.)

Néhányan tartanak ugyan attól, hogy a véglegesen elöregedő szovjet technológiákat nem lehet tovább felújítani, s le kell azokat szerelni, de a bizottság egyik tagja szerint aggodalomra semmi ok: „A már megkötött exportszerződések 40 milliárd dollárt tesznek ki, ez néhány évre biztosan elegendő. A kilátások nem rosszak.”

Az orosz elnök nemrég felszólította az orosz fegyvergyárakat, hogy elégítsék ki az orosz fegyverek iránti keresletet, legyenek aktívabb szereplői a világpiacnak. A tényleges fegyverszállítások mellett azonban javaslatot tett arra is, hogy közös termelésben, kutatási projektekben is rész vegyenek.

(Radio Golosz Rosszii)

 

 

 

 

 

Cimkék: fegyver, export, hadsereg, roszoboronekszport, háború, szovjet,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat