OROSZVILAG.HU


Oroszország osztozik a lengyelek fájdalmában 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-04-11 11:22:49  |  
Gyóni Gábor

Oroszország osztozik a lengyelek fájdalmában 

Putyin és Tusk közösen emlékezett Szmolenszknél

 Oroszország osztozik a lengyelek fájdalmában Oroszország osztozik a lengyelek fájdalmában 

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök Vlagyimir Putyin miniszterelnököt bízta meg annak az operatív stábnak a vezetésével, amely Lech Kaczynski elnök repülőgépének tegnapi szerencsétlenségét vizsgálja.

Az orosz miniszterelnök még tegnap a tragédia színhelyére utazott, ahol találkozott a szintén a helyszínre érkező Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. Ezen a héten ez már a második találkozásuk volt, hiszen szerdán együtt rótták le kegyeletüket Katynban az 1940-ben a szovjet hatóságok által kivégzett több ezer lengyel tiszt emléke előtt.

A két kormányfő virágokat helyezett el a repülőgépszerencsétlenség helyszínén, ezután közösen vettek részt a katasztrófa körülményeit vizsgáló operatív stáb ülésén.

Egy lengyel TV-állomásnak adott interjújában Putyin együttérzéséről biztosította a lengyel népet, s azt mondta, „együtt imádkozunk Önökkel.”

Közben megkezdődött a szerencsétlenséget szenvedett lengyel kormányzati gép fekete dobozainak feldolgozása lengyel jogászok részvétele mellett. A szerencsétlenség helyszínén az orosz rendőri erők mellett lengyel nyomozók is bekapcsolódtak a vizsgálatba.

Lech Kaczynski lengyel elnök holttestét katonai tiszteletadás mellett fogják Szmolenszkből Varsóba szállítani. A búcsúztatási ceremónián a tervek szerint részt vesz majd Putyin is.

Közben a moszkvai lengyel nagykövetség épülete előtt több száz ember virágokkal, mécsesekkel emlékezett a tragédia áldozataira.

Április 12-ét Oroszországban gyásznappá nyilvánították.

 

(government.ru, vesti.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat