OROSZVILAG.HU


Gengszterek tömeges letartóztatása

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-01-27 18:54:19  |  
Kecskeméti Gábor

Gengszterek tömeges letartóztatása

A moszkvai alvilág randevúja

Gengszterek tömeges letartóztatásaGengszterek tömeges letartóztatása

Az orosz rendőrség egy Moszkva melletti étteremben 4 állítólagos gengszterfőnökre és 19 további résztvevőre csapott le, akik a „Gyed Haszan” (Haszán nagypapa) halála utáni stratégiát akarták megtervezni – jelentette be az orosz Belügyminisztérium hétvégén.

A rendőrség a Moszkva melletti Nyikolina Gora városában a Family Elite-Club étteremben bukkant rá az alvilág szereplőire, akik éppen „bűnügyi jellegű kérdéseket tárgyaltak meg”. A résztvevők között orosz és belarusz állampolgárok voltak.

A titkos ülést az egyik idősebb alvilági tag születésnapi ünnepségével fedezték. Ám az igazi cél az volt, hogy megvitassák az Uszojan klán fejének halála utáni következő lépéseket, áll a közleményben.

Uszojan volt ugyanis a neve „Haszán nagypapának”, akit 75 éves korában, 2013. január 16-án öltek meg Moszkvában. A rendőrség szerint egy bérgyilkos végzett vele. Uszojan volt a szovjet korszak szervezett bűnözésének egyik királya, aki hatalmát az új rendszerbe is átmentette. Aszlan Uszojan – akit mindenki csak „Haszán nagypapaként ismert – a kurdok egyik etnikumához, a jezidikhez tartozott. Bűnözői „karrierjét” a szovjet korszak Grúziájában kezdte, majd Moszkvában, az Urálban, Szibériában, Üzbegisztánban, Krasznodarban és Szocsiban is felbukkant. Egyes hírek szerint komoly fegyveradományokkal segítette a kurd szeparatista PKK-t a török hadsereg és állam elleni harcban. 8 alkalommal ült börtönben.

A minisztérium közleményében tudatta azt is, hogy a letartóztatottak között van két idősebb oroszországi alvilági vezér, Tyimoha és Kosztyil, illetve két belarusz gengszter, Medvezsonok (Medvebocs) és Pastyet (Pástétom). Mindannyiukat csak becenevükön említik. Az Interfaksz orosz hírügynökség azonosította a négy vezért, így valószínűleg Alekszandr Bor, Konsztantyin Boriszov, Alekszandr Medvegyev és Pavel Alekszijevics a négy letartóztatott. Az estén Bor születésnapját ünnepelték.

A jelek szerint a résztvevők Tariel Oniani klánjának vezetése alatt kívánták koordinálni a szervezett bűnözői csoportok munkáját. Oniani Uszojanhoz hasonlóan Grúziában született, s Uszojan egyik legfőbb riválisának számított.

(The Moscow Times)

  

 

Cimkék: moszkva, alvilág, maffia, kurd, haszan, uszojan, szocsi, szovjet, bűnözés, rendőrség, klán, grúz,
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat