OROSZVILAG.HU


Fiatalok és politika Oroszországban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-04-19 13:26:34  |  
Oroszvilag.hu

Fiatalok és politika Oroszországban

A napi politika nem érdekli őket, liberálisok, demokraták

 Fiatalok és politika Oroszországban

 

Az ismert orosz szociológus, Olga Kristanovszkaja vezette akadémiai kutatócsoport széleskörű felmérést készített az oroszországi fiatalság politikai preferenciáiról, melynek eredményeit most hozták nyilvánosságra. A kutatás Oroszország 26 városában készült, 2012 december és 2013 február között, a következő fókuszcsoportok szerint: bölcsészhallgatók, műszaki hallgatók, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek, munkások.

A kutatást az inspirálta, hogy a 2011-es és 2012-es ellenzéki megmozdulásokban elsősorban városi, jól képzett fiatalok vettek részt.

A szociológiai kutatócsoport vizsgálata szerint az oroszországi fiatalok tartanak a hatalomtól, melyet taszítónak, veszélyesnek, könyörtelennek éreznek, mindazonáltal úgy gondolják, a jelenlegi rezsimnek nincs alternatívája. A fiatalok között a napi politika iránti érdeklődés meglehetősen alacsony. Mindegyik fókuszcsoportban 50 % alatt volt azok aránya, akik érdeklődést mutattak a napi politika iránt. A diákok elenyésző kisebbsége (15 %) volt tisztában azzal pontosan, hogy milyen politikai események zajlanak az országban, a már dolgozók között ez arány 40 %.

A diákokra ezen felül jellemzőbb, hogy romantikus pátosszal tekintenek Oroszországra, míg az életkor előrehaladtával a romantikus pátoszt felváltja a szkeptikusabb hozzáállás. Az idősebbek reális veszélyként tekintenek Oroszország széthullására is.

A fiatalok szerint Oroszország legnagyobb problémája a hivatalnokokhoz köthető korrupció és a tolvajlás.

A fiatalok számára továbbra is népszerű Vlagyimir Putyin elnök, aki valós hatalommal rendelkezik, s mintegy felülemelkedik a társadalmon, míg az ellenzék túlságosan „földhözragadt” és „emberi” vezetői kevésbé váltanak ki tiszteletet. Ehhez képest paradox módon Putyin elnöki tevékenységét sokan negatívan ítélik meg, de úgy vélik, az orosz elnök kivételes képességeinek köszönheti hogy az elnöki pozíciót immáron hosszú ideje be tudja tölteni.

Egy lehetséges forradalomnak inkább diákok között vannak hívei, míg a munkavállalók jóval szkeptikusabban viszonyulnak egy ilyen alternatívához. A megkérdezettek többsége szerint a jelenlegi ellenzék képtelen lenne egy forradalomra, tagjai csak a saját hasznukat lesik. A fiatalok 90 %-a úgy nyilatkozott, nincs olyan párt, amely kifejezné érdekeiket és értékeiket.

A megkérdezettek fiatalok többsége liberális, illetve demokrata értékrendűnek vallotta magát. Különösen sok liberális van a műszaki egyetemisták és a felsőfokú munkavállalók között. A liberális eszmerendszer uralkodó a moszkvai fiatalság körében. A baloldali (kommunista, szocialista) érzelmű fiatalok ugyanakkor többségben vannak az elmaradott Dél-Oroszországban (Észak-Kaukázusban).

 

 

(gazeta.ru)

 

 

Cimkék: Oroszország, fiatalok, politika, Olga Kristanovszkaja
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat