OROSZVILAG.HU


Közvéleménykutatás Leninről

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-04-22 10:43:20  |  
Oroszvilag.hu

Közvéleménykutatás Leninről

A többség szerint Leninre pozitívan fognak emlékezni

 Közvéleménykutatás Leninről

A Levada orosz közvéleménykutató március végén felmérést készített Lenin megítéléséről az oroszországi társadalomban. A felmérésben 1600 ember vett részt, Oroszország 45 régiójából. A kérdés arra vonatkozott, 40-50 év múlva hogyan fognak emlékezni Leninre Oroszországban?

Eszerint Lenin megítélése még mindig alapvetően pozitív az oroszországiak szemében, noha a megkérdezettek majd harmada (31 %) úgy véli, Leninre 40-50 év múlva senki sem fog emlékezni a történészeken kívül.

A többség szerint viszont Leninre 40-50 múlva is pozitív történelmi személyiségként fognak emlékezni. 28 % szerint a szovjet állam megalapítójaként, 17 % szerint a dolgozók érdekeit védő vezérként, 13 % szerint jelentős politikai gondolkodóként fog emlékezni az utókor Leninre. 7 % viszont úgy véli, Lenint politikai kalandorként, 5 % szerint kegyetlen diktátorként, 2 % szerint olyan emberként fogják számon tartani, aki nem értette és nem szerette Oroszországot.

A 40 évnél idősebbek általában pozitívan viszonyulnak Leninhez, a 25 és 40 év közöttiek körében azonos Lenin pozitív és negatív megítélése, viszont a 25 év alattiak körében ismét Lenin pozitív érdemei kerülnek kihangsúlyozásra.

A Levada azt a kérdést is feltette, támogatnák-e Szentpétervár átnevezését Leningrádra? A megkérdezettek majd harmada (30 %) a Leningrád nevet támogatja, a többség (53 %) viszont ragaszkodna a Szentpétervárhoz.

 

Cimkék: Levada, Lenin, Oroszország, közvéleménykutatás, Leningrád
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat