OROSZVILAG.HU


Etnikai konfliktus Tatarsztanban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-05-07 09:53:37  |  
Oroszvilag.hu

Etnikai konfliktus Tatarsztanban

A helyi tatárok és a jövevény tadzsikok nem szívlelik egymást

 Etnikai konfliktus Tatarsztanban

 

A tatarsztani Kurmanajevo faluban etnikai jellegű konfliktus tört ki a helyi tatár lakosság és a faluba betelepülő tadzsikok között. Az első tadzsikok 2005-ben települtek le a faluban, egy bizonyos Ahmed Hudojev tizennégy gyerekével és néhány asszonyával érkezett Kurmanajevóba. Később még néhány tadzsik család követte őket. Jelenleg mintegy 50 tadzsik él a 700 fős településen.

Az első konfliktusok 2010-ben törtek ki a tatárok és tadzsikok között, s mára a helyzet egészen elfajult. A falubeli tatárok szerint a kurmanajevói tadzsikok nem akarnak beilleszkedni a falu életébe, és továbbra is saját hagyományaikat, normarendszerüket követik (például a tadzsik férfiak kindzsált hordanak maguknál).

A falusiak szerint a tadzsikok rendszeresen inzultálják a helybéli lányokat. A kirobbanó konfliktusokban a hatóságok mindig a jövevények mellé álltak, mondván, a falu népe „nem toleráns”, főként, hogy a jövevények arról panaszkodnak, egyedül származásuk miatt ellenséges velük szemben a helyi lakosság. A falubeliek szerint az is megtörtént, hogy a tadzsikok megverték azokat a falusiakat, akik panaszkodni mertek a hatóságoknál.

A tatár-konfliktus már az iskolára is kiterjedt. A tatárok szerint a tadzsik gyerekek azt mondták, második Tadzsikisztánt csinálnak a faluból. A tadzsikok szerint viszont a tatárok intoleránsan viselkednek velük szemben.

 

(regnum.ru)

 

Cimkék: Tatarsztan, tadzsikok, tatárok
Országok: Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat