OROSZVILAG.HU


Lázadó akadémikusok

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-07-01 12:44:57  |  
Oroszvilag.hu

Lázadó akadémikusok

A tudósok nem fogadják el a csinovnyikok reformtervét

 Lázadó akadémikusok

Magányos felszólalások és tiltakozások után immáron az Orosz Tudományos Akadémia (RAN) intézményesen is tiltakozik az Akadémia reformjára vonatkozó kormányzati tervek ellen. A RAN elnökségének hétfői ülésén határozatot fogadtak el, amely élesen bírálja a tervezett „reformokat”.

Az akadémikusok szerint a reformtervezet visszafordíthatatlan károkat okoz az oroszországi tudománynak, ellehetetlenítve az alapkutatásokat. A RAN újonnan megválasztott elnöke, a fizikus Vlagyimir Fortov szerint a törvénytervezet alkotói amerikai mintákat vettek át, és ezeket akarják mechanikusan ráhúzni az oroszországi viszonyokra.

Zsoresz Alfjorov, Nobel-díjas fizikus – az egyetlen, jelenleg Oroszországban élő Nobel-díjas tudós – a gazeta.ru-nak adott interjúban elmondta: szerinte a reform megsemmisíti a Nagy Péter által alapított Akadémiát, „Európa, de lehet, hogy a világ legerősebb akadémiáját.” Lehetetlenné teszi a korunkban oly fontos elméleti képzéseket.

A reform egyesítené a RAN-t, a Mezőgazdasági Akadémiát (RASZHN), és az Orvosi Akadémiát (RAMN). A felsőoktatási intézményeket kötelezné, hogy az új Akadémia előtt számoljanak be be tudományos eredményeikről. Az új akadémia autonómiája jelentősen csorbulna, javait egy állami intézmény venné kezelésbe.

A RAN reformjára vonatkozó törvényjavaslatot pénteken terjesztették be. A reformjavaslat legfőbb támogatója az Egységes Oroszország hatalmi párt.

 

 

 

(newsru.com, gazeta.ru)

Cimkék: Orosz Tudományos Akadémia
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat