OROSZVILAG.HU


Gazprom: vezető pozíció az LNG piacon

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-07-02 20:21:09  |  
Kecskeméti Gábor

Gazprom: vezető pozíció az LNG piacon

A szállítható földgáz komoly árversenyt generál

Gazprom: vezető pozíció az LNG piaconGazprom: vezető pozíció az LNG piacon

A Gazprom orosz állami gázóriás be szeretne robbanni az LNG (liquefied natural gas – cseppfolyósított földgáz) világpiacára. Terveik szerint a globálisan szállított cseppfolyós földgáz 15 százalékát állítaná elő a vállalat.

A Gazprom azután fordult a komoly haszonnal kecsegtető ázsiai LNG piac felé, miután az orosz piacon verseny bontakozott ki, ráadásul a Gazprom hagyományos piacán, Európában, a válság miatt évek óta folyamatosan csökken a földgáz iránti kereslet. Az orosz vállalat jelenleg a világ LNG-jének mintegy 5 százalékát állítja elő. A múlt héten tartott részvényesi találkozón jelentette be Alekszej Miller vezérigazgató, hogy hosszú távú LNG exportszerződéseket sikerült tavaly kötni Dél-Koreával és Indiával.

„Célunk, hogy a globális LNG piacból 15 százalékot szerezzünk meg. Az Ázsiai – Csendes-óceáni térségben fogjuk jelenlétünket növelni, mégpedig saját előállítású LNG-vel.” – mondta el Miller.

A Gazprom szerint 2018-ban nyílhat meg a Vlagyivosztokba tervezett LNG üzem, melynek termelési kapacitása 15 millió tonna cseppfolyósított földgáz lesz évente. De tervbe vették egy hasonló termelési egység létrehozását a Balti-tenger partján.

A Gazprom szemléletváltása az LNG-vel kapcsolatban tavaly következett be, amikor eredménytelenek maradtak az egyeztetések Moszkva és Peking között egy gázvezeték megépítéséről. Ez lehetővé tette volna a Gazprom számára, hogy bekapcsolódjon Kína földgázellátásába, amely a világ legnagyobb energiapiaca.

Ám a Gazpromnak már a hazai konkurensekkel is számolnia kell. Az orosz földgáztermelő vállalatoknak múlt héten sikerült elérniük Vlagyimir Putyin elnöknél, hogy vessen véget a Gazprom földgázexportra vonatkozó monopóliumának. A siker után a gyorsan növekvő Novatek – mely már most is a Gazprom egyik fő piaci ellenfele – bejelentette, hogy sikerült tető alá hozniuk egy megállapodást, így évente 3 millió tonna LNG-t fognak Kínába exportálni a cég Jamal-félszigeti LNG projektjének köszönhetően.

A Novatek-en kívül már a Rosznyeft is jó ideje készül az exporttilalom megszüntetésére: szakértők szerint, ha a tőkeerős olajvállalat tovább terjeszkedik a földgázpiacon, megelőzheti a Gazpromot és az ország legbefolyásosabb energiaipari vállalatává válhat.

Ezt minden bizonnyal a Gazprom vezetése is érzékeli, hiszen Alekszej Miller nem késlekedett a múlt heti találkozón „helyre tenni” a Rosznyeftet: „2012-ben a Gazprom adóbefizetései elérték az 1.9 billió rubelt (58 milliárd US dollár). Tájékoztatásképpen: a Rosznyeft 1.7 billió rubelt (52 milliárd US dollár) fizetett, ami azt jelenti, hogy a Gazprom volt az ország legnagyobb adófizetője.” 

(RIA Novosztyi) 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: alekszej miller, gazprom, novatek, rosznyeft, moszkva, peking, kína, lng, vlagyimir putyin, ázsia, óceán, földgáz, export,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat