OROSZVILAG.HU


Társadalomtudósok tiltakozása

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-07-03 14:34:11  |  
Oroszvilag.hu

Társadalomtudósok tiltakozása

A voluntarista reformok ellen

 Társadalomtudósok tiltakozása

Szakmánk képviselői is tiltakoznak a tervezett akadémiai reform ellen. Az alábbi állásfoglalást az Akadémia Oroszország Története Intézetének honlapján is közzétették.

 

«Az Oroszországi Tudományos Akadémia (RAN) Történeti-filológiai Osztályának tudósai tiltakoznak a D. A. Medvegyev miniszterelnök által az Állami Dumába 2013. június 28-án benyújtott „Az Oroszországi Tudományos Akadémiáról, az állami tudományos akadémiák reorganizácójáról, és az Oroszországi Föderáció (OF) más törvényeinek módosításáról” (№ 369 ОП-П8) föderális törvénytervezet sietős, széleskörű diszkussziót nélkülöző elfogadása ellen.

A RAN országunk legrégibb, 1724 óta működő intézménye,  amely kezdettől fogva egyesítette a humán és természettudományok képviselőit. A RAN nagy szolgálatokat tett az országnak, hatalmas tudományos potenciállal rendelkezik, amellyel számolnia kell a bármilyen rangú állami hivatalnokoknak és törvényhozóknak.

A humán tudományokkal foglalkozó tudósok felháborodva fogadták az OF Oktatási és Tudományos Minisztériuma által megfogalmazott lesújtó ítéletet munkásságukról. Szerfölött szűkös költségvetési támogatás mellett végzünk alapkutatásokat, melyek alapvető jelentőségűek az Oroszországi államiság fennállása és fejlődése szempontjából; évente több mint 1000 történelmi-filológiai témájú könyvet teszünk közzé (monográfiákat, időszakos kiadványokat, forrásjellegű dokumentumokat, az orosz irodalom klasszikusainak akadémiai gyűjteményét, szótárakat, enciklopédiákat stb.). Tudományos munkásságunkat változatlanul magasra értékelik a hazai és külföldi közvéleményben, amiről a könyvek és cikkek idegen nyelvekre való lefordításai, a külföldi tudományos akadémiai tagságok, a külföldi tudományos folyóiratok szerkesztőbizottságaiban való munka, a számos kiváló tudósnak az OF által a tudományos és technológiai fejlődés érdekében odaítélt állami kitüntetések, jelentős külföldi elismerések tanúskodnak. A társadalomtudósok folyamatosan az akadémiai és felsőoktatási munka integrációján dolgoznak: minden harmadik kutatóintézeti dolgozó valamely felsőoktatási intézményben tanít.

Az akadémiai tudomány komoly strukturális, irányítási, pénzügyi reformra szorul. Ám ezekről a reformokról nem a minisztériumi irodák zárt ajtói mögött kell beszélni, szakmai és társadalmi vita, tekintélyes tudósok bevonása nélkül. Követeljük, hogy „Az Oroszországi Tudományos Akadémiáról, az állami tudományos akadémiák reorganizácójáról, és az Oroszországi Föderáció más törvényeinek módosításáról” föderális törvénytervezet vitáját halasszák el az Állami Duma őszi ülésszakára. Ezen föderális törvénytervezet áttekintését meg kell előznie egy független képviselői testület megalakulásának, melyben helyet kapnak az akadémiai tudományosság tagjai, így elvégezve a RAN utóbbi 10 éves tevékenységének értékelését és a törvényhozói kezdeményezések megvitatását a hazai tudományról az OF elnökének környezetében működő Tudományos és oktatási tanács következő ülésén.

A közleményt elfogadták a RAN Történeti-filológiai Osztályának ülésén 2013. július 1-jén.

 

A RAN Történeti-filológiai Osztályának akadémikus-titkára

V. A. Tyiskov akadémikus

 

RAN Történeti-filológiai Osztály akadémikus-titkárának helyettese

A Történelem szekció vezetője

Ny. A. Makarov akadémikus

 

RAN Történeti-filológiai Osztály akadémikus-titkárának helyettese

A Nyelv- és irodalomtudomány szekciójának vezetője

A. M. Moldovan akadémikus

 

RAN Történeti-filológiai Osztály akadémikus-titkárának helyettese

A RAN levelező tagja, H. A. Amirhanov»

 

 

(iriran.ru)

 

 

Cimkék: Oroszországi Tudományos Akadémia, Oroszországi Föderáció
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat