OROSZVILAG.HU


Putyin nem védte meg a tudósokat

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-07-04 12:28:03  |  
Gyóni Gábor

Putyin nem védte meg a tudósokat

Reformok felülről

 Putyin nem védte meg a tudósokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap találkozott Vlagyimir Fortovval, az Oroszországi Tudományos Akadémia (RAN) nemrég megválasztott elnökével.

A beszélgetés legfőbb témája a tervezett akadémia reform volt. Fortov akadémikus azzal a céllal érkezett, hogy meggyőzze az elnököt a felülről, a tudósok bevonása nélkül eltervezett akadémiai reformok módosításáról.

Az akadémikusok nem minden alap nélkül számíthattak a reform ügyében eddig hallgató Putyin védelmére. Zsoresz Alfjorov gazeta.ru-nak adott interjújában a kormány és Medvegyev miniszterelnök művének igyekezett beállítani a vitatott reformot, miközben azt hangsúlyozta, Putyinnal több kérdésben is egyetértenek.

Noha Putyin megjegyezte, a reform ellenzőinek is vannak igazságos észrevételei, ennek ellenére mégis egyértelműen kiállt a változtatások mellett. Putyin a tudósok halasztási kérelmére reagálva megjegyezte, szerinte jobb azonnal kézbe venni a dolgokat és dolgozni, mint a „semmittevés”.

Fortov a saját reformtervét igyekezett prezentálni az elnöknek, hasztalanul. Fortov kétségbeesetten időt kért, mondván, Putyin egy év után el is kergetheti őt, ha nem boldogul, de ez a kérése sem talált meghallgatásra.

Sőt, Putyin szerint szükség lesz egy értékelésre az akadémiai eddigi tevékenységéről. „Kompromisszumként” felajánlotta, hogy a RAN elnöke „átmenetileg” felügyelheti a RAN javainak összeírását végző bizottságot.

Közben július 3-án a Duma első olvasatban elfogadta a RAN-t jelenlegi formájában likvidáló, az akadémiai szervezetek autonómiáját csorbító reformról szóló törvényt. A tervezetet Olga Gologyec első miniszterelnök-helyettes mutatta be, aki szerint az intézkedések célja, hogy több felelősség háruljon a kutatókra. Gologyec élesen bírálta a RAN tevékenységét: szerinte radikális fiatalításra van szükség. Mint mondta, a RAN alapításakor a kutatók 20-25 évesek voltak, most viszont az akadémikusok átlagéletkora 70 év fölött van. Szerinte a RAN felelős azért, mert a fiatal kutatók elhagyják Oroszországot. Gologyec szerint felháborító cinizmus, hogy a RAN-hoz tartozó birtokokon millió dolláros elit házak épülnek, közben pedig nincsenek megfelelő összeírások az akadémiai javakról.

A kormány javaslatát az Egységes Oroszország és a Liberális-Demokrata Párt támogatja, ellenzi az Igazságos Oroszország és a kommunisták.

A törvényjavaslat második olvasata pénteken lesz, a harmadik ősszel.

 

 

 

(kremlin.ru, iriran.ru)

 

Cimkék: Putyin, Vlagyimir Fortov, Oroszországi Tudományos Akadémia, akadémiai reform
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat