OROSZVILAG.HU


Orosz gazdaság: romló kilátások

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-11-07 11:39:32  |  
Oroszvilag.hu

Orosz gazdaság: romló kilátások

Milyen lesz Oroszország 2030-ban?

 Orosz gazdaság: romló kilátások

Az orosz Gazdasági Fejlődés Minisztériumának hosszútávú előrejelzése május után negatív irányban korrigálta az orosz gazdaság 2030-ig tartó növekedési előrejelzéseit.

Az előrejelzés szerint az orosz gazdaság átlagos növekedése 2013 és 2030 között 2,8 % lesz (tavasszal még 4,3 % volt a prognózis) és az orosz gazdaság világgazdaságban elfoglalt pozíciója is csökkeni fog (2012: 4 %, 2030: 3,4 %).

A korábbi, optimista variáns szerint Oroszország 2030-ra gazdasági fejlődése alapján, a gazdaság diverzifikálásával, a tudományos-technikai fejlődés révén, a humán tőke, az infrastrukturális viszonyok és életszínvonal tekintetében a világ legfejlettebb államaihoz zárkózott volna fel.

A konzervatív opció szerint Oroszország fejlődése elsősorban az olaj- és gázipar révén valósul meg, s a belső nehézségeket – elöregedett infrastruktúra, kedvezőtlen üzleti környezet, képzett emberek hiánya – nem sikerül meghaladni.

Ezek szerint 2030-ban Oroszországban a gáz- és olajipar fog dominálni, az utak rosszak maradnak, az egészségügyi ellátás színvonala alacsony, óriásiak lesznek a regionális különbségek, az életszínvonal összességében nem éri el a fejlett nyugati országokét. Az oktatási rendszer alulfinanszírozottsága miatt a képzett munkaerő száma sem éri el a kívánt mértéket.

A középosztály aránya a 30 % körüli értéket fogja elérni (a kívánt 50 % helyett). A lakosság jövedelmei a kívántnál lassabban nőnek, kevesebbet fogyasztanak majd, főként importárut. Az import árucikkek vásárlásának korlátozását a rubel leértékelésével próbálják majd elérni.

 

 

(Vedomosztyi)

Cimkék: 2030, Oroszország, orosz gazdaság
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat