OROSZVILAG.HU


Rekord méretű orosz kötvénykibocsátás 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-04-30 18:55:54  |  
Kecskeméti Gábor

Rekord méretű orosz kötvénykibocsátás 

Az egyik legbiztosabb hátterű befektetésnek kínálkozik a nemzetközi piacon

Rekord méretű orosz kötvénykibocsátás  

Oroszország meglepetést okozott a piacon 

5.5 milliárd dollárnyi kötvényt dobott piacra az orosz állam

Az orosz kormány 5.5 milliárd amerikai dollár értékű államkötvényt terített a piacon, ami a második legnagyobb kibocsátott dollárban számolt összeg a feltörekvő piacok tekintetében. Ez hasonló ahhoz, amikor az államcsődöt kockáztató Moszkva, végtelenül rossz hozammal próbált az 1998-as ázsiai válság (az oroszok esetében fizetésképtelenség) után visszatérni a globális pénzügyek erőterébe.

A kormány 2 milliárd dollár értékben adott ki ötéves futamidejű kötvényeket 3.741 százalékos kamatra, vagy 1.25 százalékos váltót a hasonló lejáratú amerikai kincstári papírokra, illetve 3.5 milliárd dollár tízéves futamidejű kötvényeket 5.082 százalékos haszonra. Az ötéves kötvény hozama a 4.5 százalékos kamatlábbal megállapított litvániai kötvényeknél alacsonyabb, igaz hitelbesorolásuk hasonló.

„Senki nem hitte volna, hogy Oroszország el tudja adni az adósságát (azaz az államkötvényeket) ehhez fogható magas szinten.” – nyilatkozta Vlagyimir Gerszamija, a Fortis Investments senior menedzsere, aki javarészt sikerrel értékesítette Londonban a fentiekben tárgyalt, 3 milliárd dolláros kötvénycsomagot. „Tizennyolc hónappal ezelőtt mindenki azt gondolta, hogy a feltörekvő piacok, a válság következtében, meddő tőkepiaci kategóriává válnak” – tette hozzá az orosz pénzügyi vezető.

A gyorsabb növekedés a fejlődő országokban (tehát nem a feltörekvő piaci szereplők esetében) és a közel nulla százalékos amerikai kamatláb együttesen süllyesztette múlt héten az átlagos feltörekvő piacok állami hozamait 6.12 százalékos rekord mélységbe, amely a 2008-as elért negatív csúcs felét jelenti, a JPMorgan Chase’s EMBI+ indexe alapján. Az IMF előrejelzése szerint a fejlődő országok gazdaságai idén háromszor gyorsabban fognak növekedni, mint a fejlett országokéi.

Oroszország államadósságának dollár alapú értékesítése a második legnagyobb a feltörekvő piacok mezőnyében, Katar múlt év novemberi, 7 milliárd dolláros kötvénykibocsátása után, ahogyan azt a Bloomberg adatai is kiválóan szemléltetik.

Nem valószínű, hogy az orosz kormány visszatérne az euró alapú kötvénypiacra ebben az esztendőben, nyilatkozta Konsztantyin Viszokij, az Orosz Pénzügyminisztérium államadóssági részlegének vezetője múlt hét csütörtökön. Moszkvának „nincs sürgető szüksége” arra, hogy további, külföldi valutában meghatározott kötvényeket értékesítsen 2010-ben – emelte ki a moszkvai fiskális politikai meghatározó alakítója.

Rekord méretű orosz kötvénykibocsátás Rekord méretű orosz kötvénykibocsátás 

Az ötéves kötvények árát leszállították a hivatalos kereskedés megkezdése előtt, azt a látszatot keltve, hogy azok elterjedése „túl szűkös”, állította Szergej Dergacsev, a Union Investment pénzügyi menedzsere, mely befektetési vállalat világszerte 220 milliárd dollár feletti pénzpiaci termékekkel rendelkezik, és ezekből a kötvényekből is vásárolt. „A Pénzügyminisztérium tudta, hogy nagy érdeklődésre tart számot ez a kibocsátás, számításba véve azt, hogy a kötvények agresszív árazásával a lehető legalacsonyabb szintet érjék el.”

Az új, ötéves futamidejű orosz kötvények 15 bázisponttal magasabbak, mint a hasonló mexikói papírok, amelyeknek ugyanolyan a hitelbesorolásuk. A tízéves kötvények pedig 20 bázisponttal múlják felül az azonos értékű közép-amerikai papírokat. Mindkét ország nem befektetési osztályzatai két szinttel a BBB érdemjegy felett találhatóak, és a továbbiakban akár a Baa1 besorolást is elérhetik a Moody’s hitelminősítő intézet befektetési szolgálatánál. (A BBB osztályzat jelentése: átlagosan jó befektetési lehetőségek, de az összgazdaság romlása esetén eddig még nem tapasztalt problémákkal kell számolni.)

„Ez nem egy kiszámíthatatlan adásvétel, az ötéves kötvény valószínűleg olyasmi lesz, ami sokkal inkább, szinte hézagmentesen illik a központi bankok üzleti filozófiájához, hiszen utóbbiak tőkéjüket olyasmibe igyekeznek fektetni, amiről úgy gondolják, hogy biztonságos, így ez az alacsony hozamú hitelnyújtás számukra tökéletesen megfelelő.” Ezt Kevin Daly nyilatkozta, aki a feltörekvő piacok szakértőjeként dolgozik Londonban az Aberdeen Asset Managementnél, mely világszerte 249 milliárd dollárnyi befektetést kezel.

(www.themoscowtimes.com)

Cimkék: Moszkva, államkötvény, állampapír, dollár alapú
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat