OROSZVILAG.HU


Győzelmi parádé Moszkvában  

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-05-09 11:37:05  |  
Gyóni Gábor

Győzelmi parádé Moszkvában  

14 ország fegyveres erői vonultak fel a Vörös-téren

 Győzelmi parádé Moszkvában  

 

Moszkvában a Vörös-téren befejeződött a Győzelem 65. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádé. A parádén 11 ezer katona vett részt, az orosz hadsereg alakulatai mellett még 13 ország, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Lengyelország, valamint a FÁK-országok (Azerbajdzsán, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Örményország, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna) alakulatai (az üzbég hadsereg nem képviseltette magát). A tribünökön a Vörös Hadsereg 3 ezer veteránja foglalt helyet.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök ünnepi beszédében arra mutatott rá, a Nagy Honvédő Háború mai napig élő emlék, s „hogy ez a háború tett minket erős nemzetté.”

A rendezvény technikai részében második világháborús és mai modern katonai eszközöket is felvonultattak, majd 127 repülőgép részvételével légi parádét tartottak.

Ezután a résztvevők, köztük Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Angela Merkel német kancellár, Hu Csin-tao kínai elnök, Nurszultan Nazarbajev kazah, Ilham Alijev azerbajdzsán, Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén államfő, Bronislaw Komorowski lengyel ideiglenes elnök és mások virágokat helyeztek az Ismeretlen Katona sírjánál.

Ma még Oroszország 72 városában tartanak győzelmi parádékat.

 

(kremlin.ru)

 

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat