OROSZVILAG.HU


Az oroszok elfordulnak Európától

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2014-10-03 15:01:25  |  
Oroszvilag.hu

Az oroszok elfordulnak Európától

Mit gondolnak az oroszországiak a külföldi országokról?

 Az oroszok elfordulnak Európától

A Levada orosz közvéleménykutató intézet felmérést készített arról, hogyan viszonyulnak az oroszországiak más országokhoz és népekhez a kiéleződött geopolitikai feszültség árnyékában.

A 2014-es év folyamán jelentősen romlott az Egyesült Államok megítélése Oroszországban. Januárban még a megkérdezettek 43 %-a pozitívan viszonyult Amerikához, szeptemberben már csak 17 %. A negatívan viszonyulók aránya ezen idő alatt 43-ról 73 %-ra emelkedett (ezek a mutatók májusra alakultak ki, azóta nem változtak).

Az amerikai emberekhez való viszony azonban még mindig pozitív az oroszországiak körében (42 vs. 36 %). Az amerikaiakat tíz éve szerették legjobban az oroszországiak, akkor 80 % fölött volt az amerikaiak szimpátiaindexe, azóta ez a mutató folyamatosan csúszott lefelé.

Az Ukrajnához való viszony is jelentősen romlott ebben az évben. 2014 elején még az oroszországiak 66 %-a pozitívan viszonyult Ukrajnához, szeptemberben már csak 32 %. A trendforduló áprilisban-májusban következett be. Az ukrajnaiakhoz való viszony még mindig inkább pozitív (61 %), bár itt is jelentős visszaesés következett be az év folyamán (január: 81 %).

Az EU megítélése alig jobb, mint Amerikáé (19 % pozitív, 68 % negatív, az év elején még a megkérdezettek több mint fele – 51 % - jóindulattal viszonyult az Európai Unióhoz).

Jelenleg az oroszországiak 16 %-a gondolja azt, hogy Oroszországnak be kellene lépnie az EU-ba, holott még 2010-ben is abszolút többségben voltak az Oroszország EU-s csatlakozását támogatók (56 %), és 2012 nyarán is többen támogatták Oroszország esetleges európai integrációját, mint ahányan ellenezték azt (43 vs. 32 %). Jelenleg viszont elsöprő többségben vannak az Oroszország EU-s csatlakozását ellenzők (64 %).

Az oroszországiak 23 %-a szerint Moszkvának mindenáron, akár erő alkalmazásával is a saját befolyása alatt kell tartania a posztszovjet térség országait, 66 % nem ért egyet ezzel. 2009 őszén még a maihoz képest annyi, 34 % volt a posztszovjet térségbeli orosz hegemónia támogatóinak aránya.

 

Cimkék: Oroszországiak, 2014, Amerika, EU, Európa,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat