OROSZVILAG.HU


Putyin interjúja az ARD-nek

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2014-11-17 15:43:56  |  
Oroszvilag.hu

Putyin interjúja az ARD-nek

"Ukrajna egy nagy európai ország, európai kultúrával"

 Putyin interjúja az ARD-nek

Vlagyimir Putyin orosz elnök a német ARD csatornának adott interjúban azt mondta, a Nyugat „nem adekvát” reakciót adott a Krím Oroszországhoz való csatlakozása után és új hidegháborút szít. Putyin elmondta, csodálkozást vált ki belőle, amikor Moszkvát a nemzetközi jog megsértésével vádolják.

Az orosz elnök Koszovóra hivatkozott, Koszovó esetében ugyanis nem volt szükség arra, hogy a központi hatalom engedélyét kérjék. 

Putyin elmondta, 2004-ben és 2009-ben is bővítették a NATO-t, ami "alapvetően megváltoztatja a geopolitikai teret".  Az amerikai bázisok száma növekszik, többek között Oroszország közelében is. 

Az orosz elnök emlékeztetett, február 21-én a lengyel, a német, és a francia külügyminiszter garantálták a Janukovics ukrán elnök és az ellenzék között született megállapodást. Másnap, a megállapodás ellenére államcsínyt hajtottak végre. Ma a külügyminiszterek nem akarnak emlékezni erre a megállapodásra.

Ukrajna kapcsán Putyin azt mondta, ez egy "nagy európai ország, európai kultúrával". Csak az hiányzik, Putyin szerint, hogy az ott élő emberek a saját hazájuknak tekintsék Ukrajnát, akármilyen nyelven beszélnek is. Ehhez pedig az lenne szükséges, hogy az emberek úgy érezzék, otthon is ugyanúgy tudnak boldogulni, mint külföldön. 

Oroszország aggódik, hogy Ukrajnában ne nyerjen teret a neonácizmus, és ne legyenek etnikai tisztogatások. 

Putyin szerint a minszki békemegállapodás csak Oroszország közvetítésével jöhetett létre, de a felek ezt nem tartják be, pedig politikai dialógusra lenne szükség. A problémák gyökere abban van, hogy az államcsínnyel hatalomra jutott kijevi vezetés, ahelyett, hogy párbeszédre törekedett volna Délkelet-Ukrajnával, repressziókba kezdett. "Ahogy megkezdődtek az éjszakai letartóztatások, az emberek délkeleten fegyvert fogtak."

Arra a kérdésre válaszolva, hogy honnan van a kelet-ukrajnai lázadóknak fegyvereik, Putyin azt mondta, aki akar, tud fegyvert találni. Az orosz katonai jelenlétre vonatkozó felvetésre nem válaszolt. "Ma Kelet-Ukrajnában harci cselekmények folynak, az ukrán hatalom hadsereget küldött oda, még ballisztikus rakétákat is bevetnek. Valaki beszél erről? Egy szót sem. Mit jelent ez, miről árulkodik? Ez arról árulkodik, hogy önök azt akarják, hogy az ukrán hatalom mindenkit megsemmisítsen, összes politikai ellenfelét? Önök ezt akarják? Mi ezt nem akarjuk. És nem is engedjük meg." 

Putyin bízik abban, hogy az ukrajnai válság megoldódik, Oroszország ugyanis jó kapcsolatokat szeretne nyugati partnereivel. A szankciók károsak Oroszországnak, és az egész világgazdaságnak, különösen az EU-orosz kapcsolatoknak. Igaz, a szankcióknak hasznuk is van, mert az orosz belső termelést serkentik. 

Oroszországtól mindig azt kérik, hogy hasson oda a szeparatistákra, de azt Moszkva is elvárja, hogy a nyugatiak hassanak a kijevi kormányra. Putyin azt mondta, katasztrófa lesz abból, ha a ruszofóbiát támogatják Ukrajnában. 

 

(Echo Moszkvi, Nyezaviszimaja Gazeta) 

Cimkék: Putyin, Koszovó, Oroszország, Ukrajna
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat