OROSZVILAG.HU


Tatár újpogányság

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2014-12-27 21:23:02  |  
Oroszvilag.hu

Tatár újpogányság

Jól jönnek a hatalomnak

 Tatár újpogányság

A Szovjetunió széthullása után vallási reneszánsz kezdődött Eurázsiában, többek között Oroszország népeinél is. Tatarsztanban iszlám újjászületés vette kezdetét az 1990-es években, de a tatár/török pogányság is lassan teret hódított.

Az újpogány vallások egyik legfontosabb jellemzője az etnicizmus, szemben a népek fölötti, univerzális kereszténységgel vagy iszlámmal. A tatár tengrizmus is a tatár nacionalisták között népszerű vallási irányzat. Ezek a tatár nacionalisták az iszlámot is veszélyesnek tekintik a tatár nép önállósága szempontjából, muszlim vallási vezetők viszont szektának tekintik a tatár tengrizmust.

A tatár újpogányság rituáléját mesterségesen alkották meg az 1990-es években tatár nacionalisták. Legnagyobb rendezvényük a nyaranta sorra kerülő Tanbatir (A hajnal hőse) elnevezésű tábor.

A tengriánus tatárok retorikája az elmúlt években finomodott. Már nem követelik Tatarsztan függetlenségét, viszont az eurázsiai eszme hívei, ami illeszkedik is a jelenlegi orosz vezetés politikájába is. Így a tatár újpogányok veszélyes nacionalistákból lassan szalonképes és támogatandó erővé válnak.

 

 

 

(ng.ru) 

Cimkék: Tatár újpogányság, tatár nacionalizmus, 1990-es évek,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat