OROSZVILAG.HU


Békét akarnak az oroszországiak Ukrajnával

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2015-05-06 19:19:06  |  
Oroszvilag.hu

Békét akarnak az oroszországiak Ukrajnával

Csak 8 % támogatná Ukrajna feldarabolását

 Békét akarnak az oroszországiak Ukrajnával

A Levada orosz közvéleménykutató április második felében 1600 ember (46 régióból) megkérdezésével végzett közvéleménykutatást arról, hogy mit gondolnak az oroszországiak az ukrajnai válságról.

A felmérésből kiderül, hogy az oroszországiakat ma már kevésbé foglalkoztatja az ukrajnai válság. 47 %-uk követi figyelemmel az ukrajnai eseményeket, 52 %-ukat kevésbé, vagy egyáltalán nem (14 %) érdekli az, ami Ukrajnában zajlik (2014 nyarán még 65 – 35 % arányban vezettek az „érdeklődők”).

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az orosz vezetésnek mi a legfontosabb feladata Ukrajna kapcsán, a legtöbben (40 %) azt felelték, hogy a jószomszédi viszony helyreállítása Ukrajnával. 26 % szerint a Krímben kellene erősíteni az orosz pozíciókat, 21 % szerint az orosz-ukrán gazdasági kapcsolatokat kellene erősíteni, 20 % szerint meg kell akadályozni, hogy Ukrajna belépjen a NATO-ba. Csak 13 % véli úgy, hogy meg kell dönteni a jelenlegi kijevi hatalmat, és csak 8 % gondolja úgy, hogy Ukrajnát fel kellene darabolni (ennél a kérdésnél több válasz is lehetséges volt).

Az oroszországiak 89 %-a támogatja a Krím Oroszországhoz csatolását, 8 % ellenzi.

Az oroszországiak több mint fele (56 %) úgy gondolja, a Nyugat (az USA) érdeke az ukrajnai háború folytatása, melynek a célja, úgymond, Oroszország „feltartóztatása”. 27 % az ukrán vezetést teszi felelőssé a háború miatt, 6 % szerint viszont a Kreml áll a kelet-ukrajnai háború mögött.

Még mindig 49 % azok aránya, akik szerint háború törhet ki a jelenlegi geopolitikai helyzetben Ukrajna és Oroszország között, igaz, ebben a tekintetben érezhető csökkenés tapasztalható 2014 nyara óta. 47 % szerint a Nyugat és Oroszország között is kirobbanhat egy fegyveres konfliktus.

37 % szerint nincs orosz haditechnika Ukrajnában, 38 % szerint ha van is, az helyes (kissé ellentmondva a békevágynak), 11 % szerint helytelen. 

 

 

Cimkék: Ukrajnai válság, oroszországiak, Ukrajna, Krím, Oroszország,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat