OROSZVILAG.HU


A Győzelem napja Moszkvában 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2015-05-09 14:45:20  |  
Oroszvilag.hu

A Győzelem napja Moszkvában 

Oroszország mindig elismeréssel tekint a nácizmus ellen harcolókra

 A Győzelem napja Moszkvában 

Oroszország talán legfontosabb állami ünnepén, a Győzelem napján szokás szerint katonai dísszemlével emlékeztek a náci Németország legyőzésének 70. évfordulójára. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vörös téren tartott beszédében elmondta, a mai Oroszország büszke azokra, akik legyőzték a nácizmust, ezt a „sötét erőt.” A Szovjetunió területén zajlottak a második világháború legnagyobb csatái. A Szovjetunió soknemzetiségű népe sikeresen harcolt a szabadságért.

Putyin kijelentette, bárhol is éljenek ma a második világháború veteránjai, Oroszországban mindig tisztelettel fognak tekinteni rájuk.

Az orosz elnök kifejezte köszönetét a második világháborús szövetségeseknek, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, az USA-nak, és a minden országban élő antifasisztáknak, partizánoknak.

Putyin szerint az elmúlt évtizedekben mind gyakrabban ignorálták a nemzetközi együttműködés alapjait. Egypólusú világrend kialakítására tettek kísérletet, a „blokkokban gondolkodás” vált elterjedtté. Javaslata szerint egy új, a világ minden országát érintő biztonsági rendszer kidolgozására lenne szükség.

Putyin köszöntötte a külföldi vendégeket is. Az orosz hadseregen kívül Azerbajdzsán, Örményország, Belarusz, Kirgizisztán, Kazahsztán, Tadzsikisztán, Kína, India, Szerbia, Mongólia katonái is felvonultak a parádén.

A katonai dísszemlét az orosz vezetők mellett megtekintette Kína, Vietnam, Azerbajdzsán, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán elnöke is, de parádé nézői között felbukkant Steven Seagal amerikai filmszínész is.

 

 

 

(echo.msk.ru, kremlin.ru) 

 

Cimkék: Oroszország, Putyin, Győzelem napja, Azerbajdzsán, Örményország, Kína, Kirgizisztán, Kazahsztán, nácizmus
Országok: Belarusz Azerbajdzsán Örményország Kazahsztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat