OROSZVILAG.HU


Oroszország választott 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2015-09-17 18:47:47  |  
Oroszvilag.hu

Oroszország választott 

Meglepetések nélkül, de tanulságokkal 

 Oroszország választott 

Szeptember 13-án Oroszország számos régiójában választásokat tartottak. A polgárok kormányzókat, területi-köztársasági parlamenteket, polgármestereket, önkormányzati képviselőket választhattak.

Nézzünk néhány érdekesebb és fontosabb eredményt a több ezer közül.

A Komi Köztársaságban a hatalmi párt Egységes Oroszország győzött a szavazatok 58 %-ával. Második helyen a Liberális-Demokrata Párt végzett (11,59 %), majd az Igazságos Oroszország (10 %), és a kommunisták (7,4 %) következtek.

Tatarsztanban Rusztam Minnyihanov jelenlegi elnök fölényes győzelmet aratott (94 %) az elnökválasztáson. A kazanyi képviselőtestületi választásokon az Egységes Oroszország diadalmaskodott (77 %), második lett a KPRF (11,38 %), harmadik az Igazságos Oroszország (7,5 %).

Az Udmurt Köztársaság fővárosában, Izsevszkben szintén az Egységes Oroszország győzött (53 %), kommunisták: 16,37 %; LDPR: 8,8 %; Oroszország Patriótái 6,73 %.

Csebokszariban, a Csuvas Köztársaság fővárosában a következő eredmény született: Egységes Oroszország: 51 %, KPRF 16 %, Igazságos Oroszország 13 %, LDPR 8 %.

A déli Krasznodarban hasonló rangsor jött ki: Egységes Oroszország 59 %, kommunisták 20 %, Liberális-Demokrata Párt 8 %, Igazságos Oroszország 7 %.

Asztrahányban viszont az Igazságos Oroszország lett a legnagyobb ellenzéki erő: Egységes Oroszország 51 %, Igazságos Oroszország 23 %, kommunisták 10 %, LDPR 6 %.

Vlagyimirban a hatalmi párt 48 %-ot kapott, a kommunisták 16 %-ot, az LDPR és az Igazságos Oroszország 9 %-ot, a liberális Alma és a Nyugdíjasok Pártja is 5 % feletti eredményt ért el.

Voronyezs megyében nagyon jól szerepelt az Egységes Oroszország (73 %), a kommunisták csak 11 %-ot kaptak. Magában Voronyezs városában viszont sokkal rosszabb eredményt ért el Dmitrij Medvegyev pártja, csak 45 %-ot kapott, a kommunisták 22 %-ot. Igazságos Oroszország 15 %, LDPR 8 %.

A legnagyobb várakozás a kosztromai választásokat előzte meg. Itt ugyanis indulhatott a „rendszeren kívüli ellenzék” is. Kosztroma megyében az Egységes Oroszország 51 %-szerzett, a kommunisták 14,5 %-ot, az Igazságos Oroszország 11 %-ot, az LDPR 9 %-ot. A radikális ellenzék viszont leszerepelt, Alekszej Navalnij pártja, az RPR-Parnasz 2,3 %-ot kapott (4500 szavazat).

Kosztroma városában viszonylag jól szerepelt a liberális ellenzék, itt az Egységes Oroszország csak 40 %-ot kapott, az Igazságos Oroszország és a KPRF 18-18 %-ot, a Liberális-Demokrata Párt 12 %-ot, a liberális Alma 7 %-ot. Az Alma Tomszkban is meg tudta haladni az 5 %-ot.

A szibériai Kurgán megyében a domináns Egységes Oroszország (57 %) mellett a Liberális-Demokrata Párt a legerősebb ellenzék (14 %).

Nyizsnij Novgorodban is viszonylag gyengén teljesített a hatalmi párt (40 %). Az Igazságos Oroszország 22 %-ot kapott, a KPRF 19 %-ot, az LDPR 7 %-ot.

Novoszibirszk megyében az Egységes Oroszország 44 %-a mellett a kommunisták 25 %-ot tudtak felvonultatni, a másik két parlamenti ellenzéki párt 10-10 %-ot. Magában Novoszibirszk városában az Egységes Oroszország csak alig tudta megelőzni a kommunistákat 34,3 vs. 33,7 %.

Szintén 40 % alatt szerepelt az Egységes Oroszország Szmolenszkben.

 Látható tehát, hogy a hatalmi párt az átlagosnál gyengébben szerepelt a nagyvárosokban, és továbbra is a kommunisták a legjelentősebb ellenzéki erő, a liberálisok pedig csak néhány északi nagyvárosban tudják hozni az 5 % feletti küszöböt. 

Cimkék: Egységes Oroszország, kommunisták, választások, Igazságos Oroszország, LDPR, Liberális-Demokrata Párt, Alma,Oroszország, választások
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat