OROSZVILAG.HU


Kirill pátriárka a sztálinizmusról 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2015-11-05 19:43:09  |  
Oroszvilag.hu

Kirill pátriárka a sztálinizmusról 

Az egyházfő a sztálini korszak sikereit (is) hangsúlyozta

 Kirill pátriárka a sztálinizmusról 

A november 4-i oroszországi nemzeti ünnepen Kirill pátriárka, az Orosz Pravoszláv Egyház feje nyitotta meg Moszkvában, a Manyezsban a Pravoszláv Rusz elnevezésű kiállítást. A pátriárka megnyitóbeszédében a sztálinizmusra vonatkozó történelmi összegzést tett.

A pátriárka beszéde szerint a mai Európában nagy és erős országok elveszítik identitásukat, Oroszországnak azonban sikerült megőriznie lényegét. Rátérve a történelmi kitekintésre, Kirill pátriárka szerint „a forradalom utáni időszak a káosz ideje, az osztályok, a különböző társadalmi, politikai, gazdasági érdekek harcának korszaka volt, kísérlet az ország megsemmisítésére; sok vér kiömlött, milliókat űztek el Hazánk határain túlra. Tudjuk, hogy nem voltak könnyűek a ’30-as évek sem – sok vér, sok igazságtalanság, ezt nem szabad elfelednünk, nem lehet kisebbíteni ezeket a szenvedéseket. De nem lenne modern Oroszország sem, ha nem lett volna a megelőző nemzedékek hőstette, azon embereké, akik a ’20-as, ’30-as években nem pusztán a földet szántották – bár ez is nagyon fontos – de megteremtették az ipart, a tudományt, az ország védelmi erejét. Egyik vagy másik, az ország újjászületése és modernizációjának gyökereinél álló állami vezető sikereit nem lehet kétségbe vonni, még akkor sem, ha ez a vezető gonosztetteket hajtott végre.” – utalt neve kimondása nélkül I. V. Sztálinra a pátriárka. Az egyházfő szerint a 21. század embere számára már elfogadhatatlan a vér, az igazságtalanság, a szenvedés. „A történelmi személyiségeket Isten ítélőszéke elé állítjuk. De az elítélendő jelenségek nem adhatnak alapot arra, hogy megfeledkezzünk  arról, amit tettek [jó értelemben].” - méltatta a sztálini korszak sikereit az Orosz Pravoszláv Egyház feje. 

A pátriárka szerint a kiállítás a ’20-as, ’30-as, ’40-es évek hőstetteit mutatja be. Kirill pátriárka szerint az igaz hazaszeretethez az is szükséges, hogy ne tagadjuk meg hazánk múltjának valamely periódusát.

 

 

 

(patriarchia.ru) 

Cimkék: Kirill pátriárka, ’20-as évek, ’30-as évek, sztálinizmus, Orosz Pravoszláv Egyház
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat