OROSZVILAG.HU


Oroszok a politikai/gazdasági rendszerről

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2016-02-18 15:21:35  |  
Oroszvilag.hu

Oroszok a politikai/gazdasági rendszerről

A szovjet rendszer a legvonzóbb, mélyponton a piacgazdaság megítélése

 Oroszok a politikai/gazdasági rendszerről

A Levada felmérése a legtöbb (37 %) oroszországi számára az egykori szovjet rendszer a legvonzóbb politikai modell. 23 % szerint a jelenlegi rendszer jó, 13 % vágyik nyugati típusú demokráciára.

Mióta felméréseket végeznek ebben a témában, 1996 óta mindig a szovjet típusú politikai rendszer volt a legvonzóbb az oroszországiak számára, kivéve 2008-at (Medvegyev elnökségének kezdeti szakasza volt az egyetlen időszak, amikor a jelenlegi politikai modellnek több híve volt, mint a szovjetnek. A nyugati demokratikus modell támogatottsága pedig egyedül Medvegyev elnökségének végére érte el a szovjet modell támogatottságának arányát - 29 %).

Ami a gazdasági modellt illeti, csak az 1990-es évek elején voltak többen Oroszországban, akik jobbnak gondolták a piacgazdaságot a tervgazdaságnál (48 vs. 29 %).  1994-re már többségbe kerültek a tervgazdálkodás hívei (38 vs. 32 %). A mostani felmérés szerint 2016 év elején rekord negatív szintre süllyedt a piacgazdaságba vetett bizalom Oroszországban (26 %), bár ezzel együtt nem változott jelentősen a tervgazdaság 1994 óta mindig is többségben lévő támogatottsága (52 %). 

Oroszok a politikai/gazdasági rendszerről

Cimkék: piacgazdaság, szovjet rendszer
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat