OROSZVILAG.HU


Az orosz flotta megemlékezett Csuzimáról

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-05-18 17:54:29  |  
Mezei Bálint

Az orosz flotta megemlékezett Csuzimáról

A "Pjotr Velikij" cirkáló legénysége néma gyásszal adózótt az elhunyt matrózok emlékének 

Az orosz flotta megemlékezett Csuzimáról

Az északi flotta kötelékébe tartozó Kirov osztályú, „Pjotr Velikij” atommeghajtású nehéz csatacirkáló legénysége 2010. május 17-én hétfőn hivatalosan is megemlékezett az 1905-ös csuzimai tengeri ütközet orosz áldozatairól. 105 évvel ezelőtt május 27. és 28. között Csuzima szigetétől délre, a Koreai-tengerszorosban a cári Oroszország balti hadiflottája csatát vállalt a Togo admirális vezette, döntő túlerőben lévő japán hajóhaddal szemben. A Moszkva számára tragikus kimenetelű csatában közel hatezer orosz matróz veszett oda. Az északi flotta zászlóshajójaként a „Pjotr Velikij” legénysége egy perces néma tisztelgéssel adózott az elhunytak emlékének, és koszorút dobott a Japán-tenger hullámaira. „Ez a csata különös helyet foglal el az életemben. 15 évvel ezelőtt, még az iskolában olvastam róla, és mindez mély benyomást tett rám. Rabul ejtett a haditengerészet története, a felszerelés, a külsőségek. Végül a flotta egyik iskolájába jelentkeztem” – mondta Georgij Sztadnyik főhadnagy, a cirkáló tisztikarából. „Ma életemben először eljutottam ezekre a távoli, de most mégis oly közeli vizekre, és fejet hajtok mindazok előtt, akik az 1904-1905-ös japán-orosz háborúban vesztették életüket” – mondta a fiatal tiszt, majd sietve hozzátette: „Sose gondoltam volna, hogy egyszer eljutok ide, a legendás tengeri ütközet színhelyére.”

Az orosz-japán konfliktus 1904 februárjában kezdődött. Tengeren és szárazföldön elszenvedett súlyos vereségek után, melyek közül kiemelkedett a Liaotung-félszigeti és Porth Arthur védelmében vívott csata valamint a mukdeni és a csuzimai ütközetek, II. Miklós végül aláírta a portsmouth-i békét átengedve Szahalin déli részét és a Kuril-szigeteket Tokiónak. Mindez semmissé vált Japán második világháborús kapitulációját követően.

A Porth Arthurt védő orosz csendes-óceáni flotta parancsnoka Sztyepan Makarov az első tengeri összecsapásban életét vesztette. A Zinovij Rozsesztvenszkij tengernagy vezetésével felvonuló balti flotta 38 hajója hiába kerülte meg a Szuezi-csatornán áthaladva az Indiai-félszigetet és jutott el végül a Koreai-tengerszorosba, teljesen megsemmisült a Togo admirális vezette 98 rombolóból álló japán hajóhad tüzében.

(RIA Novosztyi)     

Cimkék: csuzimai ütközet, Pjotr Velikij, balti flotta
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat