OROSZVILAG.HU


Oroszországiak a Nyugatról 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2016-04-08 16:23:53  |  
Oroszvilag.hu

Oroszországiak a Nyugatról 

A legtöbbek szerint a Nyugat egy teljesen más civilizáció

 Oroszországiak a Nyugatról 

A Levada márciusban készült felmérése szerint az oroszországiak majd kétharmada (64 – 60 %) továbbra is rosszul viszonyul az USA-hoz és az EU-hoz, és csak negyedük (25-28 %) gondol szimpátiára ezen nyugati uniókra.

A Nyugathoz való rossz viszony kialakulása az ukrajnai történésekkel kapcsolatos, 2014 elején fordult meg, azt megelőzően éppen a mai helyzet fordítottja volt észlelhető (sokkal többen viszonyultak a Nyugathoz pozitívan, mint negatívan).

A nyugatihoz hasonló arányban viszonyulnak az oroszországiak ma Ukrajnához.

Belaruszt viszont rendületlenül baráti országnak tartja a többség (86 %), akárcsak Kínát (78 %), Kubát (74 %) és Japánt (64 %).

Az oroszországiak szerint Nyugaton a legtöbben aggodalommal (22 %), megvetéssel (19 %), vagy félelemmel (19 %) tekintenek Oroszországra. Az oroszországiak legtöbbje „különös érzelem nélkül” (37 %), aggodalommal (18 %), vagy tisztelettel (16 %) gondol a Nyugatra.

A legtöbben úgy vélik, a Nyugat egy „más civilizáció, egy másik világ más törvényekkel és más, emberek közötti kapcsolatokkal” (44 %). 2008-ban is ez volt a legnépszerűbb vélekedés a Nyugatról. 24 % szemében a Nyugat a jóléttel párosul, 19 % szerint a nyugat nem több, mint földrajzi terminus. 18 % Oroszország állandó ellenségét látja a Nyugatban, ugyanennyien vélik azt, hogy nyugaton racionális, egoista emberek laknak. Csak a megkérdezettek 10 % szerint mintaadó a Nyugat Oroszország számára (2008-ban ez még 16 % volt)

Cimkék: Oroszországiak, nyugat, Oroszország, civilizáció
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat