OROSZVILAG.HU


Miről beszélt Putyin az emberekkel?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2016-05-04 15:27:32  |  
Kovács Ferenc

Miről beszélt Putyin az emberekkel?

Az orosz elnök szerint az USA kivételezettnek hiszi magát

 Miről beszélt Putyin az emberekkel?

Vlagyimir Putyin szerint az Egyesült Államoknak fel kell adnia „birodalmi ambícióit”, s minden partneréhez tiszteletteljesen kell viszonyulnia.

Az orosz elnök erről szokásos évi televíziós fórumán beszélt, amelyet 14. alkalommal rendeztek meg. A Közvetlen vonal elnevezésű fórum az idén 3 óra 39 percen át tartott, az orosz elnök mintegy 80 kérdésre válaszolt. Nem ez volt Putyin rekord hosszúságú „beszélgetése az országgal”, 2013-ban a témák széles körét felölelő fórum 4 óra 48 percig nyúlt el.

A politikus egyebek között leszögezte: amennyiben az Egyesült Államok továbbra is „a kivételezettség hamis tudatából” fog kiindulni, az annyit jelent, hogy igényt fog formálni kivételes helyzetre, külön jogokra. Ez, mint „bizonyos szakemberek mondják, gnoszeológiai (ismeretelméleti) hiba”. „A probléma gyökeréig kell hatolni, cselekedni pedig nem az erő és a diktátum, nem birodalmi ambíciók pozíciójából” kell, hanem tiszteletteljesen összes partnerével szemben – mondta.

Az orosz elnök nem számít arra, hogy a közeli jövőben törlik az országával szemben Ukrajna miatt elrendelt szankciókat, s Oroszország is tartani fogja magát válaszlépéseihez.

Putyin leszögezte, hogy Oroszországnak stabil és virágzó Ukrajnára van szüksége. „Abban vagyunk érdekeltek, hogy Ukrajna talpra álljon, hogy megbízható partnerünk legyen. A válság, amely az EU-ukrán megállapodás miatt kezdődött, amúgy is valamilyen kimódolt válság, ostobaság. Nem értem, miért csinálták” – adott hangot csodálkozásának az orosz elnök.

Az új (Volodimir Hrojszman vezette) ukrán kormánnyal kapcsolatban azt állította, nem tudja, melyek a prioritásai, mit akar csinálni. „Ahogy eddig is oligarchák voltak hatalmon, most is ők vannak. Az ország első emberei offshore-cégekben ülnek. Áruforgalmuk Európával 23 százalékkal, velünk 50 százalékkal csökkent. Ukrajnával szemben fél évvel később vezettünk be korlátozásokat az EU-szankciókhoz való csatlakozásukhoz képest. Kívánom, hogy az új kormány népének érdekei szerint cselekedjen, s ne külföldi struktúrák kedvéért” – szögezte le Vlagyimir Putyin.

 

(Forrás: Kommerszant.ru, TASZSZ, 2016. április 14.)

 

 

Cimkék: Putyin, Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat