OROSZVILAG.HU


Pravoszláv sztálinista az új oktatási miniszter? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2016-08-19 17:13:05  |  
Oroszvilag.hu

Pravoszláv sztálinista az új oktatási miniszter? 

Hirtelen váltás az oktatási és tudományos minisztérium élén

 Pravoszláv sztálinista az új oktatási miniszter? 

Vlagyimir Putyin orosz elnök váratlanul menesztette Dmitrij Livanov oktatási és tudományos minisztert, a helyére Olga Vasziljevát nevezve ki.

Olga Vasziljeva konzervatív nézeteiről ismert. Tudományos munkája során az Orosz Pravoszláv Egyház és az állam 20. századi viszonyát vizsgálta. Kandidátusi disszertációját 1990-ben védte meg a szovjet állam és az Orosz Pravoszláv Egyház viszonyáról a második világháború idején. Ezt a témát folytatta a nagydoktori fokozatának elnyeréséhez. 10 monográfia és számos cikk szerzője.

Az elmúlt években tett néhány vitát kiváltó megállapítást: szerinte a Szovjetuniót külső erők bomlasztották fel szándékosan. Elismerően nyilatkozott Sztálin egyházat támogató tevékenységéről. Konzervatív szellemiségű kiállítást rendezett a "belső és külső ellenséget legyőző" Romanovokról a Manyezsban. Előadásokat tartott az Egységes Oroszország párt tagjainak a patrióta nevelés fontosságáról, s ezeken szintén elismerően beszélt Sztálin "nemzetegyesítő" szerepéről.

Dicsérően szólt Vlagyimir Putyin 2012 utáni konzervatív fordulatáról, szerinte ma Oroszország éppen úgy a konzervatív-tradicionális értékek védelmezője Európában, mint 1848-ban volt. 

 

 

 

(Moszkovszkij Komszomolec, snob.ru, Novaja Gazeta) 

 

Cimkék: Olga Vasziljeva, Sztálin, Vlagyimir Putyin,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat